Dostupni linkovi

Bilt: Puno slobode za BiH u viznoj liberalizaciji


Karl Bilt
Karl Bilt
Nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH i aktuelni ministar vanjskih poslova Švedske, Karl Bilt (Carl Bildt), govori o vremenu koje su građani BiH izgubili zbog postojanja viznog sistema za zemlje EU, o prednostima uključivanja u evropske integracije.

RSE: Gospodine Bilt, na čemu su građani BiH do sada najviše izgubili zbog sporog puta ka EU?

Karl Bilt:
Građani su mnogo izgubili u pogledu toga što nisu imali liberalizaciju viznog režima. Činjenica da su druge zemlje to dobile prije njih je gubitak za zemlju i zaista je za žaljenje, ali nije bilo moguće napraviti to ranije jer reforme nisu urađene na vrijeme. Ono što se time dobija jeste sloboda kretanja, građanima ne trebaju vize i to je velika promjena u raspoloženju građana kad se mogu kretati, a da im ne trebaju vize.

RSE: Kakve beneficije prate zemlju članicu EU, odnosno čemu se BiH može nadati nakon prijema?

Ostaje nam da se nadamo da će izbori donijeti neku vrstu promjene, kako bi se nakon dužeg vremena ovdje vratilo reformama.
Karl Bilt:
Ono što se dobija je mnogo veća sigurnost i stabilnost u pogledu razvoja, sigurnost za samu zemlju koja može, ukoliko to bude neohodno, računati na NATO i, svakako, prosperitet. Uslovi za ekonomski razvoj su očigledni, investicije će biti sigurne, uslovi trgovine su bolji, tako da se dugoročno osjete ove blagodeti.

RSE: S obzirom na trenutnu političku situaciju i sve negativne ocjene koje su iz EU došle o BiH, jeste li optimist kada se radi o evropskom putu zemlje?

Karl Bilt: Ostaje da se vidi nakon izbora. Malo toga će se dogoditi prije, ali se nadam da će i vizna liberalizacija i druge stvari moći da pokrenu naprijed i novu vladu koja bude ovdje.

RSE: Imate li pozitivnu povratnu informaciju od vlasti BiH kad se radi o ustavnoj reformi i drugim koje su neophodne?

Karl Bilt: Ne. Mislim da je BiH izgubila nekoliko godina. Poslije neuspjeha prudskog procesa ništa se od tada nije novo radilo. To znači da Bosna i Hercegovina dobro zaostaje za drugim zemljama. Ostaje nam da se nadamo da će izbori donijeti neku vrstu promjene, kako bi se nakon dužeg vremena ovdje vratilo reformama.

*****
Ostali prilozi iz programa Na vratima Evrope:
Šuklje: Države regiona na putu u EU vezane jedna uz drugu
Izazovi Belgije, predsjedavajuće EU
Gavran: BiH sa veoma lošim poslovno-tržišnim okruženjem
*****
Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 časova samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autor programa: Gordana Sandić-Hadžihasanović)
XS
SM
MD
LG