Dostupni linkovi

Rukotvorine žena Srebrenice


Mnoge žene stiču i određenu zaradu.
Mnoge žene stiču i određenu zaradu.

Žene iz Srebrenice uvijek su bile vrijedne i bavile su se izradom ručnih radova. U vrijeme kada je sve veći broj nezaposlenih, Srebreničanke se posvećuju izradi rukotvorina i stiču određenu zaradu.

Mnoge su od starijih naslijedile vještinju pletenja, a većina ih je imala edukativne radionice koje je organizovalo udruženje 'Sara' iz Srebrenice. Neke od njih su kroz ove aktivnosti pokrenule male biznise.

Vera Jovanović prošla je edukaciju i sada se bavi dekupažom. Nešto proda, nešto pokloni i u oba slučaja je zadovoljna.

Vera Jovanović: Uspijem i da unovčim malo
Vera Jovanović: Uspijem i da unovčim malo

„Udata sam u Srebrenicu, doseljenik iz Glamoča, nezaposlena sam i otkrila sam da mogu da radim, da spojim ugodno sa korisnim. Imam dva hobija – jedan je dekupaž, pa to uspijem i da unovčim, malo, i to se vrti u krug, ponovo za repromaterijal. Uglavnom, ja uživam, a uvijek imam predmete za poklon“, kaže Vera Jovanović.

Osim toga, svakodnevno se "druži sa iglama i pletivom".

„Drugi hobi su moje iglice, vunica. Radim stvarčice za malu djecu. To mi dušu grije. I u tom uživam. Mnogo poklončića uradim, neko nešto kupi. Uglavnom – ja sam ispunjena“.

I Hanija Salimović je veoma vrijedna. „Ja se bavim heklanim stvarima – to su razni šalovi, kape, trake za kosu, pape, razne veličine nesesera za šminku i za mobitele. Pored heklanja, bavim se i dekupažom“.

U okviru kulturno-sportske manifestacije "Dani Srebrenice" u ovom gradu održan je sajam ručnih radova. Svoje rukotvorine izložilo je dvadesetak žena koje su razvile i male biznise u ovoj oblasti. Hanija kaže da na ovaj način žene Srebrenice mogu da prošire tržište.

„Rijetko smo imali priliku da ovako javno izađemo. Radujem se ovom bazaru koji je otvoren ove godine. Inače, po moje proizvode znaju mi doći kući, preporuči neko, tako da se moji proizvodi plasiraju širom Evrope“.

Rukotvorinama se bavi i Suzi Petrušić koja je ovdje došla iz Amerike, udala se i zasnovala porodicu.

„Ja šijem marame i nosiljke za bebe. Sve sam to znala kad sam došla, ali sam malo učila i od Stane i Vanje. Posebno mi je Stana pokazala nekoliko stvari. Meni je lijepo da radim nešto rukama.“

Stopama starijih, krenuli su i osnovci iz Potočara. Prodajom svojih radova obezbijediće novac za ekskurziju, kaže učiteljica Meliha Herić.

„Učenici osmog razreda područne škole Potočari došli su na ideju da pokušaju sami da rade, da zarade sebi pare, kako ne bi od roditelja stalno tražili novac. Radimo kutije od papira, kutije za nakit, slike od papira. Nakon toga, učenici su, uz pomoć jedne učiteljice, predložili da rade dekupaž na teglama. Sav novac koji oni zarade čuvaju za ekskurziju koja će biti slijedeće godine, kada budu deveti razred, za tu matursku ekskurziju. To im je dobro krenulo, oni su presretni što sami zarađuju novac, što doprinose svojim radom.“

Većina žena prošlo je edukaciju u Udruženju Sara i razvila male biznise, kaže Valentina Gagić, rukovodilac u ovom Udruženju.

„Kroz različite projekte pružamo ili edukaciju ili određen vid finansijske podrške kako one mogu krenuti sa vlastitim biznisima. Zavisi od projekta koji implementiramo. S druge strane, umrežavamo se sa drugim ženskim organizacijama i ženskim grupama koje nam mogu doprinijeti, kroz transfer znanja, kroz promociju, uvezivanjem sa tržištem.“

Proizvodi Srebreničanki nalaze se na tržištu i u Italiji, ističe Valentina Gagić.

Proizvodi Srebreničanki i na tržištu u Italiji
Proizvodi Srebreničanki i na tržištu u Italiji

„Nastojimo da ove ženske proizvode uvežemo i prezentujemo na međunarodnom nivou i našim saradnicima iz Italije. Bilo je nekoliko prilika kada su se radovi žena iz Srebrenice prodavali u Italiji. Ja mislim da ovi proizvodi i ove žene to zaslužuju.“

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG