Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sloganom 'Prigrlimo različitosti' u EU


U Sarajevu je predstavljen vizuelni identitet procesa integracija BiH u EU

U Sarajevu je predstavljen vizuelni identitet procesa integracija BiH u EU. Slogan ovog vizuelnog identiteta nosi naziv 'Prigrlimo različitosti' (Embrace Diversity).

Na predstavljanju je istaknuto kako proces europskih integracija Bosne i Hercegovine zaslužuje i treba imati prepoznatljiv vizuelni identitet koji bi simbolizirao dinamičnost, različitost i jedinstvenost.

Između 102 pristigle prijave izabran je rad rad studentice Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu Nahle Nukić. Kako kaže sama autorica, slogan i logo bi trebali svakog pojedinca asocirati na težnju Bosne i Hercegovine na članstvo u Europskoj uniji.

„Bilo je jako izazovno, a samo rješenje je nastalo kroz milion skica, razmišljanja, dok se nije došlo do nekog potencijalnog, koje se može dalje razvijati“, rekla je Nukić.

Najbolji rad je izabrala komisija kojom je predsjedavala profesorica s Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu Amra Zulfikarpašić.

Profesorica Zulfikarpašić kaže da je ovim činom na neki način 'skrojeno odijelo' s kojim će se BiH predstaviti u Europi.

„Ono što je meni, kao dugogodišnjem predavaču i dizajneru, jako važno jeste proces na koji se došlo do ovoga rješenja. To je bio jedan pošten proces koji je otvorio vrata i mogućnosti svima da učestvuju, i koji je, što se rijetko dešava kod nas u Bosni i Hercegovini, ni po babu ni po stričevima, već po stručnosti ocijenio znak, najbolji koji je bio ponuđen među 102 znaka, koji će nas dostojno predstaviti u Evropi“.

Profesorica Zulfikarpašić također dodaje kako je izabrani logo na najbolji način odgovorio postavljenom zadatku.

„Najbitnije je da je taj znak dinamičan, da na neki način sugeriše različitost koja je ovdje u Bosni i Hercegovini dominantna, koji je urađen po evropskim standardima, baš ima taj nekakav evropski štih, svjetski, i zbog toga što je maksimalno aplikativan. Slogan je također vrlo značajan. On na neki način sugeriše ljudima, ukoliko ljude ovdje u Bosni i Hercegovini možemo nagovoriti, da prigrle jedni druge, bez obzira koliko su različiti. Ne samo nacionalno različiti, nego različiti u svemu. Jer ono što jeste različitost, to se u svijetu i slavi i grli, a kod nas je različitost nešto što nas svaki dan sve više i više razdvaja“.

Edin Dilberović: Integracija u EU podrazumijeva korjenitu promjenu u društvu
Edin Dilberović: Integracija u EU podrazumijeva korjenitu promjenu u društvu

Direktor Direkcije za evropske integracije Edin Dilberović kazao je da integracija u EU podrazumijeva korjenitu promjenu u društvu. Da bi ona bila uspješna, potrebno je s njom se poistovjetiti, u čemu vizuelni identitet mnogo pomaže.

„Vrlo smo zadovoljni zbog činjenice što su ovaj cijeli proces vodili stručnjaci, nisu vodili državni službenici, nisu vodile ad hoc komisije. Vodili su stručnjaci koji dolaze iz ovog faha i koji znaju šta neko dizajnersko rješenje mora predstavljati. S druge strane, dodatno zadovoljstvo jeste što je ovo rezultat rada mlade umjetnice, pred kojom je tek i život i plodonosan rad. Mi joj želimo sve najbolje i mi smo sa ovim što je predloženo, što je ona napravila i što je komisija predložila kao najbolje rješenje zadovoljni, jer upravo oslikava ono što Direkcija svo vrijeme govori, govori o nekom procesu koji je u pokretu, procesu koji je nezaustavljiv, procesu koji se neće zaustaviti, a s druge strane, govori o onome što Bosna i Hercegovina može donijeti Evropskoj uniji. To je taj Diversity, ta raznolikost, što je ujedno i slogan, što je sastavni dio slogana Evropske unije“, rekao je Dilberović.

Komisiju koja je izabrala najbolji rad činili su još i profesor Sandro Drinovac, također sa Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu i profesor Vladimir Kosić s Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju.

  • 16x9 Image

    Ivan Katavić

    Od 2005. suradnik redakcije sarajevskog dopisništva Radija Slobodna Europa. Najčešće obrađuje teme iz života običnih ljudi, kulture i sporta. Dobitnik treće nagrade Regionalnog radijskog festivala u Tuzli 2008. za priču o vjerskoj toleranciji u BiH, te dobitnik specijanog priznanja UNICEF-a 2012. za novinarski doprinos kampanji "Pravda za svako dijete".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG