Dostupni linkovi

Projekat NET: Ojačana mreža privrednih komora u BiH


FOTO: Midhat Poturović
FOTO: Midhat Poturović
Završen je dvogodišnji projekat umrežavanja i obuke službenika u privrednim komorama Bosne i Hercegovine pod nazivom NET. Projektne aktivnosti su finansirane iz sredstava evropskih IPA fondova, i to iz dijela namijenjenog jačanju institucija i civilnog sektora s ciljem većeg uticaja na organe vlasti na svim nivoima.

Projekat NET donio je mnoge pozitivne rezultate koji bi mogli uticati na poboljšanje poslovnog ambijenta u Bosni i Hercegovini, ali i na približavanju funkcionisanja privrednih komora evropskim standardima. Rukovoditeljka projekta Jadranka Cvetković koja dolazi iz Privredne komore Banjaluka, kaže da je ojačana mreža privrednih komora u BiH kroz intenziviran međusobni dijalog, što otvara mogućnost i kvalitetnijeg pružanja privrednih usluga. Ono što se takođe postiglo jeste aktivnije učešće poslovne zajednice u pokušaju da se dopre do zakonodavne i izvršne vlasti na svim nivoima, kaže Cvetkovićeva.

„Zaista je stvorena jedna mreža gdje su se mnogi ljudi iz mnogih privrednih komora prvi put susreli. Mi smo imali dvije stotine polaznika seminara i edukacija u raznim gradovima Bosne i Hercegovine. Tu je postignuta sinergija rješavanja zajedničkih problema, a naročito pokretanjem inicijativa prema organima vlasti. Maltene smo prvi puta sada i Privredna komora RS-a i Federacije BiH – zajedničkom inicijativom išli ka Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, ka resornim enitetskim ministarstvima itd", navela je Cvetković.

U okviru NET projekta širom BiH održano je osam okruglih stolova na kojima se raspravljalo o svim aktuelnim temama u oblasti poslovanja. Učesnici su se posebno doticali odnosa privrede i uprave, ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, podrške domaćoj proizvodnji, te pitanju konkurentnosti. No, iako su okrugli stolovi bili posvećeni različitim tematskim cjelinama, Cvetkovićeva ističe da privrednici u prvi plan uvijek stavljaju ono što ih tišti:

„Uvijek su privrednici potencirali pitanje privrednog ambijenata – pitanje visine poreza, doprinosa, načina obračuna PDV-a u pojedinim branšama, pitanje kontrolnih organa, pitanje laboratorija za procjenu kvaliteta proizvoda, barijera na graničnim prelazima itd. – uvijek se to stavlja u prvi fokus.“

Najavljen nastavak

Održano je i desetak edukacija čiji je cilj bio naučiti zaposlene u privrednim komorama pisanju različitih projekata, kvalitetnijoj promociji, te načinima komunikacije sa organima vlasti. Pomoćnica predsjednika Privredne komore Federacije BiH i jedna od članica tima NET projekta, Mira Idrizović, kao rezultat projekta navodi približavanje komora institucijama vlasti. Istakla je primjer premijera Federacije BiH Nermina Nikšića koji je u početku ignorisao NET projekat.

„Moram reći da je premijer Federacije, koji se za prva tri okrugla stola nije ni oglašavao, na zadnja dva okrugla stola poslao pismo podrške projektu, podrške ovakvom načinu rada, što će reći da kroz projekat i kroz stalno naše informisanje svih struktura vlasti, i oni su konačno shvatili koji je značaj komora u zajedničkim aktivnostima za stvaranje povoljnog ambijenta za poslovanje naših privrednih subjekata“, kazala je Idrizović.

NET projekat je koštao 250.000 evra. Jadranka Cvetković najavljuje da će se, zahvaljujući dobrim rezultatima, u naredne dvije godine provoditi i nastavak projekta pod nazivom WEB.

„WEB ili 'We Enforce Businesses' je projekat posvećen sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija. Željeli smo da radimo prvo na jačanju kapaciteta privrednih komora, znanja naših zaposlenih, uopšte elektronskom poslovanju, o pretpostavkama za e-poslovanje, i da animiramo naše privredne subjekte na veće korištenje informacionih tehnologija u smislu e-mailova, web stranica, ponuda i fakturisanja, u smislu jačanja svoje konkurentnosti na taj način. Činjenica je da veliki broj kompanija ne koristi čak ni mail adrese niti ima web site-ove.“

I WEB projekat će biti finansiran iz sredstava evropskih IPA fondova u iznosu od 220.000 evra. Projekat NET je pokrenula Područna privredna komora Banjaluka, u partnerskoj saradnji sa entitetskim privrednim komorama, bijeljinskom Komorom i Privrednom komorom zeničko-dobojskog kantona. U saradnju je bila uključena i Privredna komora belgijske pokrajine Flandrija. U novom WEB projektu partnerska saradnja, osim entitetskih, uključuje i Privredne komore Unsko-sanskog kantona, te Kantona Sarajevo.
XS
SM
MD
LG