Dostupni linkovi

Podrška Kipra evropskim težnjama BiH


Zlatko Lagumdžija i Erato Kozakou-Marcoullis
Zlatko Lagumdžija i Erato Kozakou-Marcoullis
Bosna i Hercegovina u Kipru ima velikog prijatelja i snažnu podršku u približavanju ka Evropskoj uniji, poručili su nakon sastanka u Sarajevu ministri vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija i Kipra, Erato Kozakou-Marcoullis.

Kipar se nada da će za vrijeme njegovog predsjedavanja EU, BiH predati aplikaciju za prijem u stalno članstvo, izjavila je šefica kiparske diplomatije.

„Prije svega želim da potvrdim da je proširenje Evropske unije visoko na listi prioriteta same Republike Kipar tokom predsjedavanja Savjetom EU. Ovo je evidentna činjenica, s obzirom da je ovo moja prva posjeta ovoj zemlji nakon preuzimanja predsjedavanja Savjetom Evropske unije. Što se mene tiče, želim javno potvrditi i obavezu Republike Kipra tokom predsjedavanja Evropskom unijom prema Bosni i Hercegovini, pružiti podršku, a želim isto tako ohrabriti lidere Bosne i Hercegovine da nastave sa ispunjavanjem reformi koje će im pomoći da idu ka putu u Evropsku uniju.“

Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je da ciljeve koje ima Kipar kao zemlja predsjedavajuća EU, ima i Bosna i Hercegovina, zemlja koja želi dobiti kandidatski status:

„Imajući u vidu da se kiparsko predsjedavanje odvija pod motom 'Ka boljoj Evropi', da je njihovo predsjedavanje definisano u četiri ključna prioriteta - Evropa kao efikasna i samoodrživa, Evropa sa boljim nastupom i rastom privrede, Evropa sve važnija svojim građanima sa solidarnošću i socijalnom kohezijom i četvrto, Evropa u svijetu bliža svojim susjedima. Ovo je prilika da kažem da ovaj moto i ova četiri prioriteta – Bosna i Hercegovina može komotno reći da su naši prioriteti ovo što su naši kiparski prijatelji rekli 'Evropa', mi možemo reći da je naš cilj približavanje Evropskoj uniji, a to je: BiH efikasnija i samoodrživa, baš kao ova kiparska Evropa, BiH sa boljim nastupom i rastom privrede, BiH važnija svojim građanima sa solidarnošću i socijalnom kohezijom, i četvrto, Bosna i Hercegovina u svijetu, ali bliža svojim susjedima.“

Vijeće ministara BiH razmatralo je obaveze u procesu integrisanja u Evropsku uniju u ovoj godinii i zadužilo institucije BiH da poduzmu sve što je potrebno kako bi Mapa puta bila blagovremeno provedena. Ispunjavanje obaveza i ključnih prioriteta iz Mape puta u preciziranim rokovima omogućiće stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te podnošenje aplikacije za članstvo u EU do kraja godine.

Mapom puta definisano je da se do 31. augusta pripremi prijedlog izmjene Ustava BiH, koji će biti upućen Parlamentu, usklađen sa sudskom odlukom u predmetu "Sejdić-Finci", dok će izmjena Ustava BiH usklađena sa ovom odlukom biti završena do 30. novembra ove godine.

Prema Mapi puta, u prvoj polovini septembra trebao bi biti održan tehnički sastanak Evropske komisije i BiH na visokom nivou i srednjoročni pregled provedbe Mape puta u cilju pripreme drugog sastanka na visokom nivou o procesu pridruživanja.

Tri dana nakon lokalnih izbora, koji će biti održani 7. oktobra, uslijediće usvajanje godišnjeg izvještaja o napretku BiH koji priprema Evropska komisija, a do kraja oktobra Bosna i Hercegovina treba pripremiti odgovor na dvije liste sektorskih pitanja koja su uručena 27. juna (poglavlja 5 - javne nabave i 27 - okoliš).

Za novembar je u Sarajevu planiran drugi sastanak dijaloga na visokom nivou o procesu pridruživanja.
XS
SM
MD
LG