Dostupni linkovi

Osam godina ženske likovne kolonije u Livnu


Ovo je jedinstvena kolonija u BiH: Nataša Vukadin
Ovo je jedinstvena kolonija u BiH: Nataša Vukadin

Kada su prije osam godina združenim snagama krenuli u projekt organiziranja, tada prve u Bosni i Hercegovini, a i sada jedine Međunarodne ženske likovne kolonije tradicijskih umjetnosti, ni vlasnik privatne Galerije „ArtMit“ niti Udruga hrvatskih amaterskih kulturno umjetničkih društava u BiH nisu slutili da će to postati tradicija i da će, zahvaljujući tome, selo Bila kod Livna postati stjecište i sjedište kulture u likovnom izričaju.

Pitali smo svojedobno Anku Raič, predsjednicu Udruge Cioff sekcije u BiH zašto baš ženska likovna kolonija.

„Čini mi se kao da je bilo jučer kad sam s Mitom razgovarala o ideji da okupimo žene koje, kao roditeljice i odgojiteljice, ali i kao žene u balkanskom društvu, teško dolaze do pozornosti publike, a inače se bave tradicijskim umjetnostima, da ih malo ohrabrimo u prenošenju te tradicijske vještine za mlađe generacije i da napravimo jednu zbirku takvih umjetnosti u Bosni i Hercegovini”, kaže Raič.

Samouki umjetnik, kipar, Branko Ivanković Mito tu je ideju svesrdno podržao. Unatoč manjem broju sponzora kolonija traje već punih osam godina. Što ga motivira?

„Vjerujte mi da neka ljubav prema umjetnosti i radost, što ja cijenim sve umjetnike, bez obzira na spol, ali eto, žena je privilegija. Mogu Vam reći, zainteresiranost je velika. Pripremam izbor djela koja su interesantna za međunarodno predstavljanje, pedeset, šezdeset odabranih djela, koja se neće prodavati, koja će biti stalni fundus naše galerije ovdje u Biloj”, objašnjava nam.

Sve kolonije su bile neka vrsta učilišta na otvorenom, a posjetitelji su vidjeli primjenu 12 različitih umjetničkih tehnika, među kojima horenzu keramiku iz Rumunjske, kaligrafiju, ikonopis, slikanje slamom, rad na svili, a enkaustičarka iz Zenice pokazala je kako se slika glačalom i voskom.

„Ovo je jedinstvena prilika da se okupe majstori koji njeguju tradicijske zanate. Mene jako raduje što na ovoj koloniji sretnemo ljude koji gaje ljubav prema baštini, ljubav prema internoj vokaciji za umjetnost”, kaže Brigita Krunić, predsjednica Udruženja „Paleta Ćulhan“ iz Sarajeva.

I ona i sve umjetnice, bez razlike, o domaćinu imaju samo riječi hvale.

„Tako nas je domaćin divno dočekao, da sam oduševljena time. Otvorio je svoje srce. Ambijent je stvarno predivan. Mi ćemo sve dati od sebe, i svoje srce, naslikati nešto i ostaviti za uspomenu”, podijelila je svoje utiske sa nama Karmela Bošnjak, umjetnica iz Širokog Brijega.

Branko Ivanković Mito i Jakica Ivanković
Branko Ivanković Mito i Jakica Ivanković

A sve od sebe, i to godinama, daje i Mitina supruga Jakica.

„Za njega sve morate uraditi, složiti, posložiti, dočekati, nasmijati se, iako vam je i prigoda ili neprigoda, svakome svu pažnju pokloniti, sto posto, jer sa svih strana dolaze umjetnice, ostaju dva-tri dana, trebate im dati i smještaj, i hranu, tako da dosta toga leži i na mojim plećima”, priča nam Jakica.

U nedostatku slobodnog vremena grafička dizajnerica iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja, Nataša Vukadin, ne odaziva se često likovnim kolonijama, međutim, kod Mite je već treći put.

„Ovo je posebna kolonija, jedinstvena u BiH, ženska kolonija. Zadovoljstvo je raditi sa ostalim kolegicama. Atmosfera je puno opuštenija nego inače, nema pritiska”, kaže Nataša Vukadin.

Kolonija je s programom suradnje udruga koje se bave amaterskom likovnošću već izišla iz regionalnih granica, te pokazala da Livno uz nadaleko poznati livanjski sir i divlje konje, ima još jedan brand, slikarstvo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG