Dostupni linkovi

Nizozemski volonteri obnavljaju livanjske škole


Livno
U današnje vrijeme koje, na žalost, karakteriziraju materijalno i sebičnost, činjenica da netko prijeđe na tisuće kilometara kako bi u tamo nekom gradiću Bosne i Hercegovine obnavljao seoske škole, doista ostavlja bez teksta. Riječ je o srednjoškolcima-volonterima i njihovim profesorima iz nizozemskog gradića Baarn. Oni su proputovali 2.000 kilometara da bi u livanjskim selima Guber i Golinjevo obnavljali područne škole.

Priča je krenula je od Aarta de Ruitera, profesora iz Baarna (Nizozemska). U Livnu je kao EUFOR-ov časnik službovao 2010., vidio škole u lošem stanju, i učenike koji zimi sjede u jaknama, te sa suprugom osnovao Zakladu za obnovu škola.

„Počeo sam prikupljati sredstva za rekonstrukciju osnovnih škola ovdje, to je bio prvi cilj, a drugi je povesti srednjoškolce iz Nizozemske u Bosnu kako bi mi pomogli i vidjeli kako je jednostavno pomoći drugoj djeci i dati im nadu.“

U prethodne dvije godine obnovili su škole u Vidošima, Čukliću, Srđevićima i Ljubunčiću. Obnavljati škole u Guberu i Golinjevu željelo je 50 srednjoškolaca, no mjesta je bilo samo za 25-ero. Među odabranima su se našli Tyn i Quinty.

Tyn van Rietschoten, učenik Het Baarsch Lyceum kaže: „Ova škola nije kao naša. Zidovi nisu dobri, pod nije dobar, i da, želim to poboljšati sa ljudima iz škole.“

Quinty de Jong, učenica Het Baarsch Lyceum dodaje:

„Jako je dobar osjećaj jer vidimo da djeca vole i žele pomoći. Donijeli smo im darove, ali ne znam hoće li sutra doći. Nadam se da hoće, kako bi im te darove osobno uručili.“

Artova zaklada prikupila je 12.000 eura s kojima su obojani zidovi, postavljen laminat i kupljen novi namještaj. Premda iz različitih svjetova, volonteri i ovdašnji učenici brzo su se uklopili. Ako im se ukaže prilika, ponovno će doći u Livno, jer na područnim školama treba još puno toga napraviti.
  • 16x9 Image

    Željka Mihaljević

    Diplomirala 1979. godine na Fakultetu političkih nauka, Odsjek politologija. Jedan od osnivača radiostanice Studio N u Livnu koja je dio mreže Radio 27. Sarađuje sa RSE od 1998. godine.

XS
SM
MD
LG