Dostupni linkovi

Most izgrađen dobročinstvom jednog čovjeka


Moj životni zadatak je bio da tamo gdje sam rođen, pokušam da se odužim bar jednim dijelom: Enes Hajdarević
Moj životni zadatak je bio da tamo gdje sam rođen, pokušam da se odužim bar jednim dijelom: Enes Hajdarević

U fočanskoj mjesnoj zajednici Popov Most nedavno je u saobraćaj pušten most na rijeci Sutjesci, koji je vlastitim sredstvima, kao dar zavičaju, podigao Enes Hajdarević.

Ovaj poslovni čovjek, rodom iz sela Šadići u Mjesnoj zajednici Popov Most, poznat je kao veliki dobročinitelj.

Svojim komšijama u dolini Sutjeske Enes Hajdarević vratio je nadu u ljudsku dobrotu. Oronuli most, građen od željeza, sajli i drveta, ovih dana zamijenio je betonski, trideset metara dug stabilan objekat, preko kojeg će stotine stanovnika srpskih i bošnjačkih sela u dolini Sutjeske imati kvalitetniju komunikaciju sa Tjentištem i Fočom.

„Ovaj most je izgrađen davne 1965. godine, od željeznog materijala. Znamo da željezo maksimalno može pedesetak godina, znamo da mostovi povezuju obale rijeke, ljude. Kanjon rijeke Sutjeske dužine je nekih deset, dvanaest kilometara do ulijevanja u rijeku Drinu. Ovaj most povezuje lijevu i desnu obalu Sutjeske. Oko 250 domaćinstava, pretežno Bošnjaka, naravno i domicilnog srpskog stanovništva, bez ovog mosta bilo bi odsječeno sve do rijeke Drine“, kaže Hajdarević.

Naš sagovornik rat je proveo u Austriji, a poslije se posvetio telekomunikacijama i kablovskoj televiziji. Pamti vrijeme kada je kao dječak novac za prve patike zaradio berući gljive, pa je i njegova kuća u Šadićima izgrađena u obliku pečurke. Pomogao je obnovu šadićke džamije, asfaltiranje puta ka selu, obnovu škole na Popovom Mostu, a svake godine, dok ona postoji, stipendiraće dvoje djece različitih nacionalnosti iz njenih klupa.

„Moj životni zadatak je bio da tamo gdje sam rođen, odakle sam potekao, pokušam da se odužim bar jednim dijelom. Sebi sam dao zadatak da pokušam pomoći onoliko koliko je moguće. Hvala Bogu, u tome sam presretan, ponosan sam na sebe. Kompanije kojima sam bio vlasnik ili suvlasnik zapošljavale su preko 350 ljudi, od tih 350 slobodno mogu reći da je bilo preko 200 Fočaka, a od tih 200 Fočaka sigurno je bilo preko stotinu iz doline Sutjeske. Moj je životni moto da čovjek onoliko vrijedi koliko za života učini dobrih djela ili, nažalost, ne vrijedi, ako je učinio loših djela.“

Enes Hajdarević obećava da će svake godine finansirati po jedan veliki i humani projekat, a za narednu godinu najavljuje izgradnju šadrvana u haremu Adadža džamije, čija je obnova u toku.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG