Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mladi na izlaznim vratima BiH


Mnogi koji odlaze ipak imaju namjeru da se jednoga dana vrate

Mladi u BiH sve više razmišljaju o odlasku van granica ove zemlje u potrazi za poslom. Jedna od mogućnosti jeste i Triple Win projekt posredovanja pri zapošljavanju medicinskog osoblja u SR Njemačkoj. Kroz ovaj projekt, koji implementiraju Agencija za rad i zapošljavanje BiH u saradnji sa Njemačkom korporacijom za međunarodnu saradnju (GIZ), te Njemačkom saveznom agencijom za zapošljavanje, do sada je uspješno posao pronašlo 400 mladih, uglavnom medicinskih sestara i tehničara, a ovo su neke od njihovih priča.

Dvadeset jednogodišnji Senad Butković iz Živinica 2014. godine završio je srednju medicinsku školu. Probao je da nađe posao u struci ali bezuspješno, pa je na savjet drugara otišao u lokalni biro za zapošljavanje gdje je čuo za Triple win projekat, i tako je sve počelo.

„Bilo je potrebno da se predaju diploma, svjedočanstva, uvjerenje o državljanstvu, standardno kao za svaki konkurs za posao. Mjesec i po do dva poslije toga bio je ulazni intervju, što sam položio. Onda smo krenuli s učenjem njemačkog jezika, od A2 nivoa sve do B1, na kojem sam sada u završnoj fazi. U međuvremenu bio je i intervju sa poslodavcem iz Njemačke, što sam isto uspješno prošao“, kaže.

Senad uskoro odlazi u Njemačku - biće zaposlen u novoizgrađenom gerijatriskom centru na poziciji medicinskog tehničara. Kaže, odluka da se napusti BiH nije bila laka, ali se raduje novom početku.

„Prije svega, mislim da je ovo dobra prilika za rad, za neku solidnu zaradu, pošto, nažalost, u našoj zemlji nema toliko prilika za posao“, objašnjava Butković.

Nikolina Obradović, Senadova vršnjakinja iz Rogatice, takođe je na izlaznim vratima Bosne i Hercegovine.

„Pri završetku srednje medicinske škole dugo sam razmišljala da li da upišem medicinski fakultet ili nešto drugo. Nažalost, situacija u našoj zemlji ne daje mi neku nadu, čak ni sa medicinskim fakultetom. Kada sam vidjela i čula da je u Njemačkoj medicinski kadar tražen, to me navelo da se prijavim na ovaj projekat. Dobila sam i poslodavca, već imam posao u Darmstadtu, u blizini Frankfurta. Jedino što čekam jeste da završim ovaj B1 nivo jezika i da predam papire u ambasadu. I to je to“, kaže Nikolina.

Od početka projekta 2012. godine do danas, GIZ, odnosno Njemačka korporacija za međunarodnu saradnju, uspješno je posredovala u slučaju oko 400 medicinskih sestara i tehničara, za različite poslodavce u Njemačkoj.

Džejna Hurtić, koordinatorica projekta, koji u ime njemačke vlade implementira GIZ, navodi da oni koji odlaze imaju punu podršku

„Oni su tamo na početku i sami opterećeni – počinju učiti novi jezik, privikavaju se na novo radno mjesto, novo okruženje, imaju jako puno administrativnih stvari koje trebaju da obave. Zato, naravno, kolege iz ovog projekta koje su u Njemačkoj uvijek su im pri ruci. Također, obavljaju s njima i te prve korake, u Njemačkoj im otvaraju bankovne račune, prijave na zdravstveno osiguranje, prijavu mjesta prebivališta i slično“, objašnjava Hurtić.

Iako program Triple Win nudi sigurnost prilikom zapošljavanja u Njemačkoj, oni koji odlaze suočavaju se i sa određenim strahovima, prije svega od promijene mjesta življenja, mentaliteta, ali i nedostatka najbližih. Nikolina pak napominje da većina onih koji su otišli a sa kojima je razgovarala, kao i ona sama, imaju namjeru jednog dana da se vrate.

„Vratiti se svakako možemo i možda jednog dana mi, ujedinjeni, možemo da promijenimo ovu državu“, smatra ona.

  • 16x9 Image

    Gojko Veselinović

    Prije uključenja u tim Radija Slobodna Evropa radio u banjalučkim Nezavisnim novinama, te na BH radiju 1. Izvještavao i istraživao o temama koje se tiču politike, društva, ekonomije i kulture. Od novembra 2012. radi kao dopisnik RSE iz Banjaluke.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG