Dostupni linkovi

Mesić: BiH nema alternativu pristupanju Evropskoj uniji


„Bosna i Hercegovina mora naći svoje mjesto u Evropi", poručio Mesić
„Bosna i Hercegovina mora naći svoje mjesto u Evropi", poručio Mesić

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić je profesorima i studentima Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici, govorio o temi 'BiH jučer, danas i sutra'. Istakao je kako Bosna i Hercegovina nema alternativu pristupanju Evropskoj uniji.

Pri tome, kako je rekao, na tom putu mora ispuniti i predviđene uslove.

„Bosna i Hercegovina mora naći svoje mjesto u Evropi, a političke elite Bosne i Hercegovine moraju i same poduzimati sve da se stvore standardi, da se ostvare uvjeti da bi se ušlo u Evropsku uniju, a to znači onda i fokusirati se na ustavnim promjenama, da bi Bosna i Hercegovina funkcionirala kao cjelovita država, ne kao unitarna, jasno, ni kao pocijepana, nego kao cjelovita država“, poručio je Mesić.

Bosna i Hercegovina ide prema EU, pitanje je samo brzine kojom će taj proces ići. Dejton jeste zaustavio krvoproliće, ali nije dovoljno učinio na funkcionisanju države BiH, pa se sada pojavljuje entitet Republika Srpska, koji odudara od procesa za ulazak u EU. Ključ u toj priči je u zvaničnom Beogradu, tvrdi bivši predsjednik Hrvatske.

„Vrh politike Beograda daje izjave da je za jedinstvenu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu. Dakle, Srbija se zalaže za tu politiku, ali, kažu, u svemu podržavaju Republiku Srpsku, odnosno Milorada Dodika, koji ne priznaje Bosnu i Hercegovinu. Sada ja sebi postavljam logično pitanje: za čega se zalaže Beograd? Da li za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu ili za onoga koji razbija Bosnu i Hercegovinu? I kada se Beograd izjasni, uz međunarodnu asistenciju, ja očekujem da će onda brže doći rješenja i u vezi Republike Srpske“, kazao je Mesić.

Mesić tvrdi da sve što se u BiH događa ne ovisi o nama samima i o bh. političkoj eliti, već i o međunarodnoj zajednici, ali dodaje kako je ona sada fokusirana na ratna područja i traženje tamo prihvatljivih rješenja.

„Ali to ne znači da treba zbog toga mirovati. Treba stvarati atmosferu da je mjesto Bosne i Hercegovine u Evropi, da Bosna i Hercegovina nema nekakve druge mogućnosti, nego priključenje Evropskoj uniji. A to odgovara onda i svim susjedima Bosne i Hercegovine“, rekao je.

Mesić ukazuje da nije u situaciji da ocjenjuje poteze bh. političkog vrha, ali tvrdi kako Hrvatima ne odgovara treći entitet.

„Ja smatram da bi pogubno bilo za Hrvate kad bi dobili treći entitet, jer očito da nitko od onih koji predlažu treći entitet ne pomišlja da se Posavina vrati u taj treći entitet, nego se više radi o tome da se podijeli Federacija. A vi znate, ako se dijeli država, to može samo izazvati nove sukobe, nove ratove što nikom ne trebaju“, naglasio je Mesić.

Iz pitanja studenata Mesić je zaključio kako vidi da mladi prihvataju politiku približavanja i ulaska Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i otvaranja granica prema svojim susjedima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG