Dostupni linkovi

Kosor: Potrebno je mnogo rada i reformi da bi se ušlo u EU


Jadranka Kosor
Jadranka Kosor

Proteklih dana Bosni i Hercegovini je s raznih strana stizala podrška za proces pridruživanja EU. U vrijeme dok još uvijek čekamo konačni dokument o tome kako će izgledati mehanizam koordinacije različitih nivoa vlasti u BiH, dok i dalje očekujemo kakav će rasplet biti sa rezultatima popisa stanovništva - koji će biti nevažeći ako se ne objave do1. jula, dok osluškujemo ima li napretka u adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, čini se da svi izvan BiH više od nje same žele njen napredak u integracijskom procesu.

Tako je na Konferenciji koju je organizovala Inicijativa za monitoring evropskih integracija, o iskustvima i dobrim praksama u procesu pridruživanja zemalja regije, bivša predsjednica Vlade Hrvatske Jadranka Kosor izjavila kako se Hrvatska kroz odluku Sabora obavezala da pomogne susjedima na njihovom evropskom putu.

„Za Hrvatsku europski put svih naših susjeda znači puno jamstvo i stabilnosti i mira na ovim prostorima, a svi mi koji ovdje živimo znamo koliko je mir važan da bi se napredovalo", kazala je Kosor, te dodala:

"Hrvatska je imala najduži put do sada, od svih 28 članica EU najduže smo pregovarali, imali smo najteža poglavlja, imali smo prvi put 35 poglavlja i prvi put je Hrvatska imala posebna mjerila za otvaranje i posebna mjerila za zatvaranje svakog poglavlja. Ako mogu reći poruku iz iskustva – uspjet se može na tom putu samo ako se zaista pregovara i radi potpuno iskreno, bez – kako se to kaže – fige u džepu. Naravno, na tom putu je užasno puno izazova, jako puno teških problema koje treba savladati, međutim, sve se to može uz još jedan dodatni uvjet, a to su hrabri političari.

Sve odluke koje će se donositi na vašem putu, u Bosni i Hercegovini, morat će na kraju uobličiti, donijeti i izglasati političari. I to je iznimno važno. Ništa neće pasti s neba i dogoditi se samo po sebi. Treba užasno puno rada i ono što je važno – puno reformi. Ali, te reforme definitivno nisu – to je također moje iskustvo - zbog Brisela, zbog Europske komisije, nego zbog nas samih. Ono što mogu također kao svoje iskustvo reći općenito političarima – iznimno je važno, bez obzira što radili u politici, surađivati sa nevladinim udrugama.“

Šta je dobila Hrvatska ulaskom u Evropsku uniju? Jadranka Kosor iznosi ono što je po njenom mišljenju najvažnije:

„Činjenica, i to piše u pristupnom ugovoru, da kad gledamo sa stajališta proračuna, za jedan uloženi euro iz hrvatskog državnog proračuna, mi možemo povući tri iz europskih fondova. Naravno da ta tri ne padaju s grana, nego za ta tri treba i te kako puno raditi i mučiti se. To je nešto što usput mijenja i dio tog mentaliteta. Znate, mora se raditi, ali od lokalne zajednice - na tom putu mora postojati sinergija između Vlade, svake vlade, gradova, općina, županija – govorim o našem ustroju u Hrvatskoj. Benefit je, naravno, što je pred nama, kao maloj zemlji, tržište od 500 milijuna ljudi. To je nešto što je ogroman benefit. Ja vjerujem da će se postupno uobličavati politike. Mi se u poljoprivredi možemo i morali bismo se orijentirati upravo na tu činjenicu – 500 milijuna ljudi, za koje mi možemo proizvoditi voće, povrće i sve tamo prodati. Kao da mi u Hrvatskoj još nismo shvatili da smo mi dio te obitelji i da tu imamo taj ogroman prostor.

Školovanje je drugačije. Ovo što se u zadnje vrijeme govorilo da je puno mladih ljudi otišlo iz Hrvatske – jednim dijelom je zahvaljujući činjenici da smo postali članica Europske unije, i puno je lakše i jednostavnije nego prije, kad nismo bili članica EU. Ono što je za mene važno, kao političarku, koja sam se uvijek na neki način zauzimala osobito za zaštitu ljudskih prava, to su ti standardi o ljudskim pravima i slobodama, a najvidljivije i najvažnije je što smo dio jedne obitelji gdje se ipak lakše svladavaju problemi. Pogledajte probleme Grčke ili Španjolske i drugih zemalja koje su bile u krizi, bez obzira kako se to činilo da su zapovjedi iz Brisela bile okrutne, puno je jednostavnije savladavati kad ste u toj velikoj obitelji koje ima svoje osobito mjesto i u cijelom svijetu“, ocijenilja je bivša premijerka Hrvatske.

XS
SM
MD
LG