Dostupni linkovi

Mladi iz cijele Evrope u Potočarima: Solidarnost i humanizam


Kamp EMMAUS-a u Potočarima
Nekad je mlade krasio akcijaški elan. Vrijedno su radili na omladinskim radnim akcijama. Gradili su pruge, mostove, puteve, prijateljstva, a rađale su se i ljubavi. Duh entuzijazma, solidarnosti i humanizma u okolini Srebrenice razvija organizacija EMMAUS koja u kampu Potočari okuplja mlade iz nekoliko evropskih zemalja. Moto njihovih susreta je 'Put ka boljoj Evropi'.

EMMAUS već nekoliko godina u Potočarima kod Srebrenice organizuje kamp za mlade pod motom „Put ka boljoj Evropi“.

Dženana Šabić – Hamidović, pomoćnik direktora EMMAUS-a kaže da se priređuju razne edukativne i humanitarne aktivnosti.

„Kamp je međunarodnog karaktera. Imamo učesnike iz Francuske, Italije, Španije, Portugala, Srbije, SAD-a, Poljske i, naravno, Bosne i Hercegovine. Kao i svake godine, aktivnosti su radnog karaktera, s tim da smo imali ove godine, kao i prošle, i edukativne aktivnosti, koje smo proveli u saradnji sa Inicijativom 'Mladi za ljudska prava'. Ove godine, pored nastavka izgradnje Evropskog omladinskog centra, radimo na rekonstrukciji jedne porodične kuće. Radili smo i na izgradnji farme koja je u okviru aktivnosti međunarodnog foruma solidarnosti EMMAUS iz Srebrenice. Standarno smo radili i distribuciju humanitarne pomoći stanovništvu Srebrenice.“

O ciljevima ovog druženja Kenan Bajraktarević, koordinator kampa Potočari, kaže:

„Glavni cilj je da se mladima koji dolaze ovdje, stvori osjećaj za pomaganje, za volonterizam, da kada odu odavde to ne zaborave, već da požele da se opet vrate. Oni koji pomažu ljudima, između ostalog pomažu i radi sebe, zato što se osjećaju dobro, osjećaju se ispunjeno. Tako i ja i svi učesnici ovdje – došli smo da bismo pomogli nekome, ali i sebi.“

Većina volontera iz evropskih zemalja možda nikada nije bila u prilici da upotrijebi lopatu ili mješalicu. Ovdje to rade udarnički. Laurene Bove, volonter iz Francuske sretna je što je u ovom kampu.

„Za mene je ovo odlično edukativno iskustvo, prije svega što ja na ovaj način upoznajemo ljude, razgovaram sa njima i shvatam da je nekim Srebreničanima jako bitno da ih neko sasluša. Drago mi je da sam ovdje, što mogu pomoći, posebno što mogu pomoći ljudima Srebrenice“, kaže Bove.

Ka boljem sutra

Brandon Spellman iz Velike Britanije ima 30-godišnje iskustvo u građevini i rad u kampu ne pada mu teško. Ponosan je što u ovom kraju može da pomogne ljudima, jer za ovim vidom u njegovoj zemlji skoro da i nema potrebe.

Kamp EMMAUS-a u Potočarima
Kamp EMMAUS-a u Potočarima
„Osjećam se jako dobro ovdje. Srce mi je ispunjeno što mogu da pružim djelić radosti ljudima u Potočarima. Ovo iskustvo prenijeću u svoju porodicu, među prijatelje i kolege koji još uvijek imaju malo saznanja šta se ovdje dešavalo i kako se sada živi“, kaže Spellman.

U međunarodnom kampu Potočari najviše mladih je iz okoline Gračanice. Ponosni su što imaju priliku da se solidarišu sa ljudima iz ovog kraja i sretni su kad nekog obraduju.

„Fenomenalan je osjećaj kad pomogneš nekom kome pomoć treba“, naglašava Omer Karić, volonter iz Doboj Istoka.

„Znamo šta se desilo u ovom gradu, a najviše me privuklo što mogu pomoći ljudima ovog grada kroz organizaciju kampa – distribucijom, dijeljenjem namještaja, raznih prehrambenih paketa.... Upoznajemo se sa situacijom u kojoj se nalaze ljudi, gdje žive“, kaže Zada Bešić, volonter iz Gračanice, koja je prvi put u Srebrenici.

Ovdje je uređen sportski teren, kafe bar i restoran. Rada, igara i zabave ne nedostaje. Ovdje će biti sedam paviljona. Neki paviljoni su već u upotrebi, a tokom školske godine biće ustupljeni đacima iz udaljenih mjesta.

„Tokom cijele godine mi pomažemo stanovništvu Srebrenice tako što dijelimo humanitarnu pomoć, a pomažemo i učenicima iz osnovnih škola tako što im doniramo užinu i školski pribor“, pojašnjava Hurija Mulahusejnović, uposlenik EMMAUS-a.

U naselju Pale, EMMAUS je zakupio 25 dunuma zemlje. Tu će urediti farmu i darovati je mještanima ovog naselja. Šest povratnika dobiće stalni posao na ovom imanju.

Volonteri iz BiH, Poljske, Engleske, Slovačke, Portugala Amerike i Francuske udarnički rade, ali ne da bi dobili akcijaško priznanje, već da život povratnicima učine ugodnijim i sigurnijim. Na ovaj način grade put ka boljem sutra, ka boljoj Evropi, što je i slogan ovog međunarodnog omladinskog kampa u Potočarima.
XS
SM
MD
LG