Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Inhalacija iz košnice


Termini su uglavnom popunjeni

Pčelar Husein Nuhanović i njegov sin Armin na porodičnom imanju podno Debeljače sagradili su i na upotrebu građanima stavili prvu api komoru na području grada Bihaća.

Api komora, odnosno inhalacija zrakom iz košnice, služi za liječenje mnogih, ali prije svega respiratornih oboljenja, a naročito pomaže kod liječenja astme i bronhitisa kod djece i odraslih.

Api komora služi za liječenje mnogih respiratornih oboljenja
Api komora služi za liječenje mnogih respiratornih oboljenja

Kada je prije deset godina otac Husein dovezao prvih pet košnica, tada šesnaestogodišnji Armin Nuhanović nije ni slutio da će ga pčelinji svijet toliko zainteresirati i da će pčelarstvo postati njegova velika ljubav, odnosno da bi mu to, da su neka bolja vremena, biloi osnovno i jedino zanimanje.

„U porodici se niko prije nas nije bavio pčelarstvom. Otac je prvi donio košnicu. Oblačili smo se kao astronauti kad prilazimo košnici jer smo otprije imali strah od uboda. Kasnije sam se posvetio proučavanju pčela, kako to proizvodi, zašto to, kako donosi taj med, na koji način to skuplja. Danas sam spreman da preuzmem posao. Kad bi bilo imalo uređenije društvo, bez ikakvih problema bih se odlučio da mi ovo bude osnovni izvor zarade“, priča Armin.

Danas porodica Nuhanović ima oko 120 košnica, proizvode med iznimne kvalitete, za što su i višestruko nagrađivani na sajmovima širom Evrope.

Uz med i druge pčelinje proizvode, Nuhanovići su učinili i korak više i po uzoru na pčelare iz Slovenije na svom imanju u bihaćkom naselju Nova četvrt podno Debeljače napravili api komoru nudeći građanima Bihaća besplatne inhalacije.

Armin Nuhanović: Usluge inhalacije uvijek će biti besplatne
Armin Nuhanović: Usluge inhalacije uvijek će biti besplatne

„Otac je već otprije imao neku viziju da napravi tu api komoru, zato što je to vidio u Sloveniji kod jednog pčelara i na sajmu pčelarstva u Sloveniji. Prošle godine, negdje pred kraj pčelarske sezone, kad smo završili posao na pčelinjaku, odlučili smo se da istražimo šta i kako to djeluje. Zanimalo me kako, šta djeluje, na koji način se pravi, kakve su posljedice inhalacije, koliko se preporučuje inhalacije. Zapravo, sistem rada api komore je taj da se košnice nalaze u ograničenom prostoru, gdje se udiše direktno zrak iz košnice. Taj zrak je ljekovit, ima utjecaja na više bolesti, kao što su astma, bronhitis, alergijski bronhitis, neke kardio bolesti, migrene, rješava stres, ujednačuje ritam srca. Sve su to neke bolesti za koje je dokazano da pčelinji zrak, odnosno zrak iz košnice, djeluje“, kaže nam.

U planu za narednu godinu je izgradnja još jedne komore, a usluge inhalacije, kaže Armin, uvijek će biti besplatne.

„U api komori se nalazi antišok terapija, znači, mogu doći svi, bez obzira da li su alergični na pčelinji ubod ili ne. Ja sam medicinski tehničar, imam iskustva. Mi naše api inhalacije nećemo naplaćivati“.

Iako je ova vrsta tretmana za većinu građana nepoznanica, termini su kod Nuhanovića uglavnom popunjeni. Među onima koji su uspjeli na ovaj način poboljšati svoje zdravstveno stanje je i trener Zijad Halilović, kaže Armin.

„Nakon četvrtog tretmana u api komori rekao je da više ne koristi svoje lijekove. Mi smo prezadovoljni, a mi želimo isključivo da pomognemo osobama kojima je potrebno i koji žele da poboljšaju svoje zdravstveno stanje. Da pojasnim – pčela je jako bitna u ljudskom životu – ona troši 57 prehrambenih namirnica bez kojih čovjek danas ne može živjeti. A sa terminima smo prebukirani“, rekao nam je Armin.

Medicinski tehničar po struci, zaposlen u oružanim snagama BiH, Armin sve svoje slobodno vrijeme provodi u pčelinjaku.

Kaže da od ovog plemenitog zanimanja, sa 100 košnica, danas može solidno da živi jedna četveročlana porodica.

Armin Nuhanović: Namera je da usavršimo pčelarstvo
Armin Nuhanović: Namera je da usavršimo pčelarstvo

„Ja idem tim stopama, da se što više usavršim. Pokušavam svima koji dođu u našu api komoru da objasnim kako ta pčela živi, kako funkcioniše, da pčela nije, kako narod smatra, opasni insekt, da će napasti“.

Dodaje da im je namera da usavrše pčelarstvo.

„Da kažemo da, na primjer, jedan čovjek može sam da drži sto košnica. Trudimo se da se odazovemo na svaki sajam meda u Evropskoj uniji, odnosno da pošaljemo naš med na analizu. Svake godine se javljamo u Sloveniju. 2015. godine dobili smo dva srebra i bronzu, te plaketu Grada Bihaća za izuzetan doprinos pčelarstvu Grada. Voljni smo pomoći svim početnicima koji se žele baviti pčelarstvom, od teoretskog do praktičnog dijela, mogu se slobodno javiti. Voljni smo da budemo mentori. Štaviše, za one koji ne mogu ili nisu u situaciji da nabave ili kupe košnicu, voljni smo sljedeće godine donirati košnicu. Nama je cilj da proširimo pčelarstvo na što veći broj stanovnika, da nas bude što veći broj pčelara, zato što je to jedna od plemenitih grana poljoprivrede. To je posao koji relaksira organizam čovjeka. Dokazano je da svi koji se bave pčelarstvom u najmanjem broju oboljevaju od stresa, depresije, nekih kancerogenih ili respiratornih bolesti“.

  • 16x9 Image

    Dženita Duraković

    Novinarstvom se bavi od 1993. godine. Prva novinarska iskustva stekla u Radio Bihaću gdje još uvijek radi kao novinar i urednik informativnog programa. Dopisnik redakcije Radija Slobodna Evropa iz Bihaća i BIRN-a za Unsko-sanski kanton.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG