Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Građani u regionu vide svoje zemlje u negativnom svjetlu


Ilustracija

Vanjskopolitička inicijativa BiH predstavila je Smjernice za strategiju zagovaranja ulaska zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju na osnovu kojih bi se razvila regionalna strategija u čijem pravljenju učestvuju zemlje Zapadnog Balkana: Albanija, Srbija, Crna Gora, Kosovo, Makedonija i Bosna i Hercegovina te zemlje Višegradske skupine: Poljska, Mađarska, Slovačka i Češka.

Istraživanje koje su provele organizacije iz zemalja Zapadnog Balkana okupljene oko projekta zagovaranja ulaska regiona u EU pokazalo je da građani imaju uglavnom negativnu percepciju i o zemlji u kojoj žive i o regionu.

„Jako je teško bilo navesti ljude da nam kažu ono što je pozitivno u vezi Bosne i Hercegovine i na koji to način Bosna i Hercegovina i regija može da da pozitivan doprinos Evropskoj uniji“, kaže Belma Ćemalović iz Vanjskopolitičke inicijative BiH.

Jelica Minić iz Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji ocjenjuje da uprkos napretku u saradnji zemalja regiona u mnogim oblastima političke tenzije dominiraju u vijestima koje odlaze u zemlje Evropske unije.

„U medijima na Zapadu, pa time automatski kod šire publike, predstava o regionu je loša. Dobre vesti, kojih ima u regionu, mi ne plasiramo dovoljno ka Evropskoj uniji i ka široj publici u EU. Mi smo zato formirali grupu za zagovaranje zapadnobalkanske šestorke, gde su institucije iz svih šest zemalja Zapadnog Balkana", kaže Minić, te dodaje:

"Ono što mi moramo da unapredimo, to je ne samo kod tih političkih struktura u pojedinim zemljama Evropske unije, kao što je na primer Austrija, koja zagovara dalje proširenje ka Zapadnom Balkanu, međutim, taj stav ne preovlađuje kod njihove šire javnosti, kod publike. Mi mora da radimo ne samo sa Evropskom komisijom, nego moramo da radimo i sa zemljama članicama. Mi smo male siromašne zemlje i ukoliko ne uspemo da udružimo snage da zajedno na tom poslu radimo, efekat našeg truda će biti mnogo slabiji.“

Mi smo male siromašne zemlje i ukoliko ne uspemo da udružimo snage, efekat našeg truda će biti mnogo slabiji: Jelica Minć
Mi smo male siromašne zemlje i ukoliko ne uspemo da udružimo snage, efekat našeg truda će biti mnogo slabiji: Jelica Minć

Trampizam, brexit, nacionalizam i populizam

Na popravljanju imidža Zapadnog Balkana u zemljama članicama EU trebalo bi radili svakodnevno budući da su globalna kretanja usmjerena ka nekim drugim pitanjima, poručuje direktorica Vanjskopolitičke inicijative BiH Lejla Ramić Mesihović.

„Sada smo svi okovani u jednom kontekstu koji se vrti i unutar Evropske unije, ali i globalno, u četiri ključne riječi: trampizam, brexit, nacionalizam i populizam. Mislim da trebamo svi izići iz okvira onoga kako smo do sad funkcionisali, što je bilo malo autistično, malo na neki način sebično, i početi da pričamo pozitivno sami o sebi – jer imamo šta reći", smatra Lejla Ramić Mesihović.

"Mislim da to trebamo unositi postepeno i u političku kulturu svake od zemalja unutar regije, kako bi se izbjegle retoričke tenzije koje vidimo vrlo često, a bitno pogoršavaju odnose, bitno utiču na naše tržište itd. Ono što mi želimo da uradimo jeste da pokušamo da pomognemo našim zemljama i svakom segmentu našeg društva, da vratimo na Agendu proces proširenja“, dodaje Ramić Mesihović.

U tom projektu učestvuju i organizacije iz zemalja Višegradske grupe - Češke, Slovačke, Poljske i Mađarske.

"Glavni cilj projekta koji okuplja osim zemalja regije i zemlje iz Višegradske četvorke jeste pronaći pozitivne razloge za pridruživanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji - dakle, definisati šta bi Evropska unija dobila tim proširenjem", kaže Mihal Vit, istraživač u Evropskom centru u Pragu.

Organizacije koje učestvuju u ovom projektu oformile su stručni tim za sprovođenje Strategije zagovaranja pristupanja Zapadnog Balkana EU, koji će osim pripreme i planiranja zadataka animirati i članove vlada da se aktivno uključe u popravljenje imidža i davanje argumentovanih razloga za još jedno proširenje evropske porodice.

  • 16x9 Image

    Mirna Sadiković

    U novinarstvu je od 1994. Na Tuzlanskoj televiziji stiče prva novinarska iskustva kao reporter, a potom radi i kao urednik do 1999. Radila je na OBN televiziji, u sarajevskoj redakciji "Nezavisnih novina", a 2001. postaje dio ekipe Radija Slobodna Evropa. Obrađuje političke i ekonomske teme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG