Dostupni linkovi

Poljoprivredni razvoj BiH - Naše oranice bez granice


Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini pokrenuo je projekt o perspektivama razvoja bh. poljoprivrede. Na forumima širom BiH razgovaraće se o trenutnoj situaciji u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i o izazovima te mogućnostima koje nudi proces pristupanja Evropskoj uniji. Jedan od prvih je održanu Livnu

Uz slogan „Naše oranice bez granice“ projekt o perspektivama razvoja bh. poljoprivrede pokrenut je kako bi se otvoreno razgovaralo o trenutnoj situaciji ruralnih područja i poljoprivrede u BiH, te izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja EU. A značaj ovog, u BiH zapostavljenog sektora, posebno je naglasio britanski veleposlanik u BiH Edward Ferguson.

„Poljoprivredni sektor je izuzetno važan sektor za Bosnu i Hercegovinu, za jednu zemlju u kojoj preko polovice stanovništva živi u ruralnim područjima, tako samim time ovise o poljoprivredi. Najkreće rečeno – ako je u ovoj zemlji dobro poljoprivrednim proizvođačima, dobro je i ostalima“, rekao je Ferguson.

Maćehinski odnos države spram ove oblasti poljoprivrednici itekako osjećaju na svojim leđima, kaže Jozo Kovač, farmer iz Livna i predsjednik Udruge u osnivanju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Županije 10.

"Maćehinski odnos države spram poljoprivrede"
"Maćehinski odnos države spram poljoprivrede"


„Žalosno je što sva ta struka nas ne uvažava na način da shvati da smo mi ljudi s terena, koji proizvodimo, koji smo u doticaju sa stvarnošću. Mi smo stvarni poljoprivredni proizvođači koji stvaraju rezultate na terenu, a rezultate nam koči politika, politička ekonomija, pogrešni pristup selu“.

Da je na bh. političarima velika odgovornost, suglasan je i veleposlanik Lars Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH.

„Nadam se da ćemo danas uputiti jednu vrlo jasnu poruku političarima u ovoj zemlji – da trebamo imati snažniji fokus na poljoprivredu. Mi, sa svoje strane, stojimo na raspolaganju da zajedno sa njima i, naravno, poljoprivrednim proizvođačima, radimo na poboljšanju“, rekao je Wigemark.

„Sigurno da to mora biti moto. Sve, i ovo, mora biti u funkciji buđenja tog dijela. Oni su oni koji moraju napraviti ambijent i pomoći farmerima da budu dobri proizvođači“, dodaje profesor na sarajevskom Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu Mirsad Kurtović.

S napretkom BiH u procesu europskih integracija i poljoprivredni sektor bi trebao biti na dobitku budući da bez ispunjavanja fitosanitarnih standarda i jedinstvene državne strategije u poljoprivredi nema ni europske integracije.

Na naš komentar da, izuzev par predstavnika iz županijske Vlade, političara na forumu baš i nema, veleposlanik Wigemark u svom stilu odgovara - „Rekao bih da možda i nije loše da se političari nekada izmaknu od nekih stvari i puste ljude da rade svoj posao i da rješavaju određena pitanja".

"Rekao bih da u ovoj zemlji imamo čak i previše uplitanja politike i političara, i u ekonomiju, i u poslovanje, zastupanja određenih interesa, interesnih sfera, pa čak i u samom sektoru poljoprivrede. Kad to kažem, mislim prije svega, recimo, da poljoprivrednim proizvođačima nisu dodjeljene subvencije koje im pripadaju. Imate protekcionizam kod određenih politički motiviranih poslovanja i slično. Tako možda i nije loše da, malo za promjenu, nema političara“, rekao je šef Delegacije EU u BiH, Lars Gunnar Wigemark.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG