Dostupni linkovi

Drvar: Ekologija, rock, povratnici i Rambo Amadeus


Razvojni resursni servis (RRS) u Drvaru jedna je od rijetkih nevladinih organizacija u BiH koja, ne gledajući ni naciju, ni vjeru, ugroženima nastoji izgraditi kuće, a povratnički život učiniti koliko-toliko dostojnim čovjeka.

Zahvaljujući njihovom projektu solarnih panela kod dvanaest obitelji zasvijetlile su žarulje, a organiziranjem tradicionalnog rock festivala „Desant na Drvar” u svom gradu nastoje promovirati ekologiju i unijeti dašak znanosti.

Ove godine naglasak je bio na solarnoj energiji, a primjenjivost solarnih proizvoda u svakodnevnom životu i uspješnu višegodišnju suradnju s Razvojnim programom Ujedinjenih naroda/UNDP drvarski RRS dodatno je popularizirao neobičnom izložbom u parku Spomen kompleksa ”25. Maj”. Voditelj RRS-a Nebojša Jovičić dočekao nas je i ‘proveo’ kroz eksponate:

„Tu možete vidjeti vrlo praktičnih rješenja – od solarnog kuhala za kavu, roštilja – jagnje se peče, a sunce ga okreće. Ima tu još nekih proizvoda koji su predviđeni čak i ljudima s posebnim potrebama. Tu su izlagači iz Zagreba, Beograda i Tuzle.“

Nebojša Jovičić i Rambo Amadeus
Nebojša Jovičić i Rambo Amadeus
Na izložbi smo vidjeli i našu znanicu iz Velikog Očijeva, koje pripada Martin Brodu i US Kantonu.

Nikolinu Rodić smo posjetili u četvrtom mjesecu kada je RRS krenuo s projektom solarnih panela kako bi povratnicima osigurao kakvu takvu električnu energiju. Ona je sa svojom djecom i suprugom na povratku istrajavala punih dvanaest 'mračnih' godina uz lelujavu svjetlost svijeća:

„Ovu solarnu struju dobili smo prije mjesec dana. Život je daleko bolji, frižider funkcioniše, što je baš najbolje – ljeti, za hranu, za sve. Djeca sad mogu da se kupaju. Samo, nije to baš jako da može veš-mašina, ali šta bi – bolje išta nego ništa. Prije, ako za dan ne pojedete hranu koju spremite, sve propadne, noći su zimi katastrofa, četiri sata je noć. Baš je bilo ružno bez struje.“

U Očijevu je završeno pet kuća, u Glamoču dvije, jedna u Berkovićima i četiri u Stocu, no ovaj projekt je i dalje aktualan, govori nam Nebojša Jovičić:

„Fenomenalna su iskustva, ljudi su zadovoljni. Sretni su što poslije dvanaest godina imaju struju i što imaju normalan život. Mislim da ne smijemo da 'napustimo' Očijevo. Ovim putem mogu da zamolim sve one koje budemo kontaktirali da nam pomognu – gore nam je ostala još dvadeset i jedna porodica koja čeka struju.“

Zanimljivoj ekološko-glazbenoj manifestaciji nekoliko godina već kumuje i jedan Crnogorac. On je Antonije Pušić, Rambo Amadeus, rock pjevač i tekstopisac. Tvrdi da je od iznimne važnosti ekologiju i antifašizam spojiti u jednu cjelinu. Zašto?

„Zato što je nemoguće da neko bude antagonistički raspoložen prema nekoj drugoj naciji i vjeri, državi, sredini, regionu, a da bude prijateljski raspoložen prema okolini, jer i ovo je okolina. I onda, to uvezivanje kao što se to ovdje radi, to uvezivanje ekologije, energetske efikasnosti, zapravo antifašizma kao civilizacijske tekovine na kojoj počiva moderan svijet, jeste nešto što je važno. Ovi momci koji postavljaju te solarne panele i solarna grijanja, oni su već smanjili emisiju CO2 u BiH – čini mi se da je u pitanju 40 tona CO2 kojeg će sada manje da bude na teritoriji Bosne i Hercegovine. Naravno, pošto je vazduh neodvojiva cjelina, ne možemo mi sada reći da je to manje nad BiH pošto vjetar puva, nego je to za čitavu planetu manje.“
XS
SM
MD
LG