Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Četiri projektna prijedloga - nada za 300 nezaposlenih


Sajam zapošljavanja, ilustrativna fotografija

Četiri projektna prijedloga za zapošljavanje prijavljena su iz Banjaluke na konkurs Programa podrške lokalnim partnerstvima za zapošljavanje, koji implementira Međunarodna organizacije rada a koji se finansira iz programa IPA 2014.

Radi se o prijedlozima projekta Urbane poljoprivrede, pokretanja informatičkog inkubatora, organizovanja sajma zapošljavanja, te o uspostavljanju lokalnog partnerstva za zapošljavanje.

Ukoliko prijava grada Banjaluke i lokalnih partnera za program koji realizuje Međunarodna organizacija rada bude prihvaćena, to će značiti otvaranje oko 300 radnih mjesta u gradu na Vrbasu.

Gradonačelnik Banjaluke, Slobodan Gavranović, kaže da je grad i do sada stimulisao zapošljavanje direktnim grantovima privrednicima, ali da to nije dalo željene rezultate, pa bi ovi programi omogućili trajno zapošljavanje ljudi.

„Poslodavci, dok imaju ugovornu obavezu da te ljude za koje su dobili subvenciju drže ih u radnom odnosu, prema našim kriterijima, ali ovo je nešto drugo. Mi želimo da se stvore uslovi da se trajno otvaraju radna mjesta i da to bude jedan novi zamah razvoja nekih novih djelatnosti u gradu.“

Naglasak na novim djelatnostima podstakao je i ideju za projekat Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjaluci ˝Urbana poljoprivreda˝, koji će se bazirati na proizvodnji malina, kaže dekan fakulteta Nikola Mićić.

Malina, ilustrativna fotografija
Malina, ilustrativna fotografija


„Malina je jedan visoko kumulativni poljoprivredni proizvod koji ima svoje tržište, ima brend sa ovih područja. Realno sa jednog dunuma maline poljoprivredni proizvođači mogu da zarade oko četiri do pet hiljada maraka, što je suština ovog projekta. Oni koji budu ušli u ovaj projekat, oni će dobiti sva sredstva kao grant, da razviju tu proizvodnju. Mi ćemo ih, kao fakultet, educirati, imamo saradnike i jako veliko iskustvo.“

Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća sa svojim projektom zapošljavanja u oblasti informacionih tehnologija želi da omogući početnicima u ovoj oblasti da lakše pokrenu svoj biznis, pojašnjava direketor Agencije Marinko Đukić.

„Mi smo, zajedno sa Gradskom razvojnom agencijom i Gradom Banjaluka predvidjeli da sufinansiramo ovaj projekat, gdje bi Grad obezbijedio odgovarajući prostor, a mi bismo, zajedno sa Gradskom razvojnom agencijom, sufinansirali uređenje tog prostora, kako bi se pomoglo u formiranju poslovnog inkubatora, kako bi početnici u poslu, koji nemaju uslove, nemaju svoj prostor, dobili i prostor i uslove da rade.“

Sajam zapošljavanja
Sajam zapošljavanja


Sajam zapošljavanja koncept je Inovacionog centra Banjaluka, a plan je da se tokom šest mjeseci prije samog Sajma, u saradnji sa poslodavcima i Zavodom za zapošljavanje vidi koji su kadrovi potrebni kako bi ljudi mogli da se dokvalifikuju za tražena zanimanja.

„Želimo tu metodologiju i momentum da iskoristimo na taj način da pripremamo i poslodavce i nezaposlene za jednostavnije i lakše zapošljavanje. Ono što je iskustvo i statistika dosad pokazala da je poslodavcima izazov kako da pronađu adekvatnu radnu snagu, a opet, nezaposleni imaju izazov kako da odgovore na zahtjeve tržišta i poslodavaca“, kaže Drago Gverić, direktor Inovacionog centra.

Dejan Kusturić, direktor Gradske razvojne agencije očekuje da njihov projekt 'Uspostavljanja lokalnog partnerstva za zapošljavanje' omogući obuku radnika u saradnji sa privrednicima u oblasti obrade metala, drveta, tekstila i obuće.

„Mi smo izabrali određene privrednike koji imaju značajne rezultate i koji već duži period posluju. Sada ćemo probati da doobučimo i da riješimo sistemsko pitanje nedostajućeg kadra za te firme.“

Inače, program Lokalnih partnerstava za zapošljavanje finansira se iz Fonda Evropske unije IPA 2014. Iznosi grantova za projekte kreću se od 150 do 200 hiljada evra, a realizuje ga Međunarodna organizacija rada.

  • 16x9 Image

    Gojko Veselinović

    Prije uključenja u tim Radija Slobodna Evropa radio u banjalučkim Nezavisnim novinama, te na BH radiju 1. Izvještavao i istraživao o temama koje se tiču politike, društva, ekonomije i kulture. Od novembra 2012. radi kao dopisnik RSE iz Banjaluke.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG