Dostupni linkovi

Badawi dobitnik nagrade "Saharov" za 2015.


Raif Badawi, portret

Raif Badawi (31), saudijski bloger i autor internetske stranice Free Saudi Liberals (Slobodni saudijski liberali), dobitnik je nagrade Evropskog parlamenta 'Saharov' za slobodu mišljenja i izražavanja za 2015. godinu.

U obrazloženju nagrade se navodi da na taj način Evropski parlament potvrđuje svoju potporu slobodi govora kao jednom od temeljnih ljudskih prava, pravu koje se mora poštovati svugdje, bez iznimke.

“Badawi, saudijski bloger i pisac, hrabro je izražavao svoje stavove, javno je dovodio u pitanje propise u svojoj zemlji koje je smatrao pretjerano restriktivnima i borio se za slobodu mišljenja za sve Saudijce. Njegov angažman na jačanju političkog pluralizma i vjerske slobode te zalaganje za poštovanje manjina, prava žena i slobode govora, jedini su 'zločini' koje je ikad počinio” , takođe stoji u obrazloženju nagrade.

Priznanje 'Saharov' u Evropskom parlamentu uručeno je njegovoj supruzi Ensar Haider, jer je Raif Badawi u zatvoru.

Uhapšen je 2012. i osuđen na 10 godina zatvorske kazne i 1.000 udaraca bičem te mu je izrečena znatna novčana kazna za vrijeđanje islamskih vrijednosti. U januaru 2015. već je primio prvih 50 udaraca, i to javno, pred publikom. Izvršenje preostale kazne bičevanjem odgođeno je nakon međunarodnih protesta i njegovog pogoršanog zdravstvenog stanja.

Na prigodnoj svečanosti tokom plenarnog zasjedanja Evropskog parlamenta u Strazburu 16. decembra, predsjednik Parlamenta Martin Schulz je rekao:

„Uprkos visokom riziku, Raif Badawi je kao bloger pokazao hrabrost, slobodno razmišljanje. On nije ništa drugo učinio nego iskoristio svoje pravo na slobodu riječi i misli i svojim blogom popunio jednu prazninu u zemlji u kojoj postoji vakuum što se tiče slobodnog izražavanja i slobode štampe. On je podigao svoj glas za pravo na slobodno razmišljanje. On je zatražio društvo koje će biti otvoreno za razmišljanja drugih, kao što je rekao iz samog zatvora, preko telefona, kad je dao predgovor za svoju knjigu koja sadrži njegove spise, da se zalaže za društvo koje želi srušiti zidove neznanja. U tom smislu je 2006. osnovao internetski forum Saudijski liberali, jer je želio naglasiti nužnost reformi na vjerskom, kulturnom i političkom nivou. Dvije godine kasnije vlada ga je prisilila da zatvori taj forum, ali on nije odustao. Naprotiv. Vratio se s novim internetskim forumom koji se zvao Slobodna saudijska liberalna mreža. Ta mreža imala je desetke hiljada članova koji su raspravljali o vjeri i politici. Kada se pojavilo tzv. arapsko proljeće, u toj mreži vodila se vrlo živa rasprava o tome. Zatvaranje njegove web stranice predstavljalo je veliki gubitak za slobodu izražavanja i mišljenja u njegovoj zemlji. On je svakako jedna simbolična figura koja služi kao nadahnuće za sve one koji se bore za temeljna prava u cijelom svijetu. I doista, gospodin Badawi u toj borbi nije sam“ poručio je Schulz.

Schulz je ponovio svoj poziv saudijskome kralju Salmanu da pomiluje Badawija te da ga odmah pusti iz zatvora kako bi se mogao vratiti svojoj porodici, koja sada živi u Kanadi.

Badawijeva supruga Ensar Haider, koja je primila nagradu u njegovo ime na ceremoniji u Parlamentu Evrope, izjavila je da 'Saharov' simbolizira najveći korak ka Raifovoj slobodi. Zatim je u svom obraćanju poručila:

Ensaf Haidar
Ensaf Haidar

„Mogu navesti jedan citat moga supruga: 'Sloboda govora je poput zraka koji udišemo, to je gorivo koje nas pokreće'. Kroz vijekove i vrijeme, nacije su napredovale zahvaljujujući svojim misliocima, njihovim idejama i filozofiji i zato su društva odabrala određeni način mišljenja koji ih je viodio napretku, prosperitetu i civilizaciji. Međunarodna zajednica i brojna udruženja traže od arapskog društva da se reformira i da dopusti slobodu izražavanja kao temeljno pravo čovjeka. U nekim arapskim državama se smatra da je sloboda mišljenja udaljavanje od pravog puta. Društvo mora biti otvoreno, saslušati stavove drugih, prihvatiti ih ili kritizirati, ali na konstruktivan način, na temelju konstruktivnog dijaloga“

Raif Badawi je mladi Saudijac koji trune u zatvoru od 2012., optužen za bogohuljenje na tešku zatvorsku kaznu, kao i novčanu od 300.000 dolara, i 1.000 udaraca bičem – po 50 udaraca svakog petka nakon molitve.

„Koji je Raifov zločin? Samo to što predstavlja slobodan glas u zemlji jednoumlja. Moj suprug nije kriminalac, nije bandit, nije silovatelj, nije trgovao drogama. On je slobodni mislilac. On je samo izrazio svoje mišljenje i napisao ga na papir. Raif sanja o boljem svijetu gdje će se slušati tuđe misli, bez kazni i udaraca. Raif Badawi je jednostavno mislilac koji se izdvojio iz krda. Nagrada 'Saharov' koja mu je dodijeljena je istorijski trenutak i on je prvi dobitnik ovog priznanja na Arapskom poluotoku. Na kraju želim prenijeti i ove riječi mog supruga: 'Onima koji žele našu smrt, mi želimo život. Onima koji žele da ostanemo bez znanja, mi želimo da se vrate razumu'“,zaključila je Ensar.

Među ranijim laureatima nagrade 'Saharov' su bivši južnoafrički predsjednik Nelson Mandela i mijanmarska opoziciona čelnica Aung San Suu Kyi.

XS
SM
MD
LG