Dostupni linkovi

Nušićijada u Ivanjici: Smeh kao lek


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Ivanjički festival kulture i zabave, straogradskog i čaršijskog duha, Nušićijada, počinje u petak pod sloganom „Smeh kao lek“. Ovogodišnju Nušićijadu čine brojne umetničke forme, spoj moderniog i tradicionalnog, pa će večeras glavnom ulicom defilovati Ivanjičani odeveni u kostime sa kraja 19. i početka 20. veka. Ovdašnji Nušić, glumac Milan Milosavljević uvešće trodnevni festivalski režim u malu varoš na Moravici, režim bez boljki, razmirica i kafanskog fajronta. Jedini lek biće smeh:

„Imamo kao pozivnicu i recept doktorski, tako da sve ovo što piše na njemu, a smeh je glavni lek, možete koristiti u neograničenim količinama uz moj potpis i moj pečat.“

Gosti Nušićijade uživaće u muzici, pozorišnim predstavama, izložbama književnim večerima, perfirmansima. Zorana Parezanović, direktor Udruženja KUDES- građanske inicijative za kulturnu decentralizaciju Srbije, organizatora Nušićijade kaže:

„Večeras je koncert Vlade Georgijeva, a zatim slede koncerti Mostar Sevdah Rijunion, Big Bend, Luz Azul, pozorište Boško Buha sa predstavom 'Gospođa ministarka', Šabačko pozorište i 'Ožaložčena porodica', i Beogradsko dramsko pozorište sa predstavom 'Tri za groš'. Imamo ove godine i dečju terapiju sa eksplodirajućim otkirćima Festivala nauke, Majstorsku radionicu za izradu i popravku muzike i niz pozorišnih predstava za decu, takođe Ivanjičani će videti posebno izdanje emisije '24 minuta sa Zoranom Kesićem', gostovaće Sergej Trifunović i Petar Božović.“

Da podsetimo, Nušićijada u Ivanici je počela 1968. održavala se do 1972. godine, trajala je šest dana i uglavnom su prikazivane pozorišne i filmske komedije, a posetioci su bili iz sveta kulture cele tadašnje Jugoslavije. Nušićijada je obnovljena 2010. godine i ovo je šesta. Na svakoj je gost Nebojša Nušić, potomak Branislava Nušića, direktor Fonda Nušić:

„Kako su se nizale naredne Nušićijade, tako se i kvalitet same manifestacije podizao zahvaljujući pre svega mladim ljudima iz KUDES-a koji su na najbolji mogući način tu ideju artikulisali, ali zahvaljujući i ljudima koji vode Ivanjicu , jer oni su prepoznali važnost ovakve manifestacije koja je bukvalno Ivanjicu vinula u etar.“

Nušićijada je dobila do sada niz nagrada kao izuzetan spoj zabave, kulture i turizma. Prezentovana je u celoj Srbiji, a ima i evropske nagrade. Miloje Ostojić, direktor Turističke organizacije Ivanjice:

„Mi smo dobitinici nagrade Evropske komisije za festivale, dodeljena nam je u Briselu i mi smo ponosni na nju.“

Budite viđeni za Ivanjicu sa smehom, veseljem i vedrinom, odagnajte svaku brigu, poručuju organuzatori Nušićijade koja se završava u nedelju veče. I još da se zna, poručuju šaljivdžije iz Ivaniice, ovo je jedina opština gde se krajem avgusta svake godine menja vlast. Tri dana je u rukama glumca Milana Milosavljevića, kome na otvaranu Nužićijade predsednik opštine preda ključeve grada. A danas još nekoliko sati Ivanjičani mogu iznajmiti kostime da bi večeras bili viđeni na svečanom defileu, kako je to bilo i prethodnih 5 godina, a pošto su Nušićijada i Nušić prirasli za srce Ivanjičanima, i staro i mlado ove godine zainteresovalo se za učešće u defileu. I dok traje Nušićijada, iz svih ugostiteljskih objekata emituje se muzika u skladu sa koncepcijom Nušićijade, da bi se očuvala autentičnost festivala,poručuju iz opštinske uprave.

XS
SM
MD
LG