Dostupni linkovi

Ojačati svijest o opasnosti od nuklearnog terorizma


Predsednik Barak Obama sa pakistanskim premijerom Jusuf Raza Gilanijem u Všingtonu, 11 april 2010
U Vašingtonu počinje samit o nuklearnoj bezbjednosti, od koga SAD očekuju da ojača međunarodnu svijest o prijetnji koju predstavlja nuklearni terorizam.

U radu skupa učestvuju delegacije iz 47 zemalja, a prisustvovaće i generalni sekretar UN Ban Ki-mun, predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej i generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiiju Jukija Amano.

Barak Obama očekuje da zemlje učesnice samita objave koje će korake preduzeti da bi, ili uklonile nuklearni materijal sa svoje teritorije, ili ga bolje zaštitile i značajno smanjile njegovu upotrebu u civilnom sektoru.

Sa svjetskim liderima razgovaće o jačanju uloge Međunarodne agencije za atomsku energiju u ovoj oblasti, kao i o međunardnim mjerama kojima zemlje mogu da ojačaju sistem nuklearne bezbjednosti.

“Centralno pitanje i težište antinuklearnog samita je činjenica da je najveća prijetnja Sjedinjenim Državama kratkoročno, srednjeročno i dugoročno to što bi teroristi u budućnosti mogli da dođu u posjed nuklearnog oruzja.”

Brojne dileme

Glavna tema diskusije, kako se očekuje biće način kako da se zaštite “osjetljivi nuklearni materijali” kao što su plutonijum i uranijum koji bi mogli biti iskorišćeni za pravljenje nuklearnih bombi i projektila.

“Te dvije supstance, plutonijum i uranijum mogle bi biti iskorišćene za pravljenje razarajućih eksploziva i kada bi uspjeli da ih sačuvamo od pojedinih organizacija, uspjeli bi smo suštinski da riješimo pitanje rizika od nuklearnog teorizma”, kaže Obamin savjetnik za borbu protiv terorizma i kontrolu oružja Geri Samor.
Ukrajinski predsednik Viktor Yanukovych jedan od učesnika samita prilikom dolaska u Vašington


U Sjedinjenim Državama, međutim ima i onih koji su sumnjivačavi u vezi sa ocjenama da bi svjetski lideri mogli da sklone svo nuklearno oružje van domašaja terorista.

Carls Ferguson iz Udruženja američkih naučnika koji su 1945. godine pomogli u razvoju prve američke nuklearne bombe, kaže da je samit pompezno najavljen ali da Obamin plan ima niz nejasnoća.

“Treba da se zaustavimo i zapitamo, šta ovo uistinu znači? Na prvo slušanje zvuči fenomenalno stavićemo sijaset reklama o tome i uživati u tom pogledu. No, kada anliziramo stvari shvatićemo da postoje brojne dileme. Šta ovaj plan uključuje? Da li samo uključuje nuklearne materijale iz državnih programa nuklearnog oružja ili uključuje i materijale koji se koriste u civilne svrhe. Ako je to tako, mislim da će doći do dubokih nesporazuma i u SAD ali i među saveznicima”, smatra Ferguson.

Na samitu u Vašingtonu Barak Obama treba da razgovara s kineskim predsjednikom Huom Đintaoom, od kojeg želi da dobije podršku Pekinga za uvođenje dodatnih sankcija Iranu, osumnjičenom da želi da dođe do nuklearnog oružja.

Glavni dio skupa biće sjutra, kada se održavaju plenarne sjednice, kojima će predsjedavati Obama.

Na kraju samita trebalo bi da bude usvojeno zajedničko saopštenje, u kome će učesnici potvrditi da nuklearni terorizam predstavlja ozbiljnu prijetnju, pružiti podršku Obaminim naporima i okvirno se obavezati na korake koje vlade mogu da preduzmu na nacionalnom i međunarodnom planu da bi ojačale nuklearnu bezbjednost i spriječile teroriste da dođu do materijala za atomsko oružje.

****
Pročitajte i ovo:
Netanjahu ne dolazi na američki nuklearni samit
XS
SM
MD
LG