Dostupni linkovi

Nuklearno oružje u svemiru: Šta kaže Rusija, a šta SAD?


Satelit i Zemlja (fotoilustracija)
Satelit i Zemlja (fotoilustracija)

Anonimni izvori u Sjedinjenim Državama navode da Rusija razvija svemirsko protivsatelitsko nuklearno oružje, dok predsjednik Vladimir Putin poručuje da se protivi nuklearnom oružju u svemiru, a Moskva demantuje američke tvrdnje.

Ko je šta rekao i šta bi takvo oružje značilo?

Šta kaže Washington?

Sjedinjene Države vjeruju da Rusija razvija svemirsko protivsatelitsko nuklearno oružje čija bi detonacija mogla poremetiti sve, od vojnih komunikacija do telefonskih usluga, rekao je u utorak izvor upoznat s ovim pitanjem.

Izvor, koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman, rekao je kako je on shvatio da bi taj sistem podrazumijevao nuklearnu eksplozivnu napravu postavljenu u orbitu.

Zašto?

Izvještaji o mogućem ruskom razvoju pojavila su se nakon što je predsjedavajući obavještajnog odbora Predstavničkog doma američkog Kongresa Mike Turner dao 14. februara zagonetnu izjavu u kojoj upozorava na "ozbiljnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti".

Mike Turner daje izjavu novinarima na Capitol Hillu, Washington, 15. februara 2024.
Mike Turner daje izjavu novinarima na Capitol Hillu, Washington, 15. februara 2024.

Najjasniji znak da Washington smatra da Moskva radi na svemirskom protivsatelitskom nuklearnom oružju bio je komentar portparola Bijele kuće 14. februara – da Sjedinjene Države vjeruju da bi taj sistem, ako se razvija, kršio Sporazum o svemiru.

Ovaj ugovor iz 1967. godine zabranjuje potpisnicama – uključujući Rusiju i Sjedinjene Države – postavljanje "u orbitu oko Zemlje bilo kakvih objekata koji nose nuklearno oružje ili bilo koju drugu vrstu oružja za masovno uništenje".

New York Times je 17. februara izvijestio, ne navodeći izvore, da je posljednjih sedmica iz američkih obavještajnih agencija kružilo upozorenje da Rusija možda planira novo tajno lansiranje vojnog satelita i da je ključno pitanje hoće li ga iskoristiti da postavi stvarno nuklearno oružje u svemir.

Bloomberg je 20. februara prenio da bi Rusija mogla rasporediti nuklearno oružje ili lažnu bojevu glavu u svemir – već ove godine.

Takođe, poziva se na neimenovane izvore koji navode da Sjedinjene Države vjeruju da Rusija ne planira da detonira nekakvu napravu, ali da postoji rizik od slučajne eksplozije i onesposobljavanja rada mnoštva satelita.

Bijela kuća i Kancelarija direktora obavještajnih službi su odbili da komentarišu navode Bloomberga.

Šta navodi Moskva?

"Naše stajalište je jasno i transparentno: uvijek smo kategorički bili protiv i sada smo protiv postavljanja nuklearnog oružja u svemiru", rekao je Putin ministru odbrane Sergeju Šojguu na sastanku u Kremlju 20. februara.

"Pozivamo ne samo na poštovanje svih sporazuma iz ove oblasti, već smo i mnogo puta ponudili jačanje ovog zajedničkog rada", rekao je Putin.

Dodao je da se aktivnosti Rusije u svemiru ne razlikuju od aktivnosti drugih zemalja, uključujući i SAD-a.

Komentarišući tvrdnje o oružju u svemiru, Šojgu je rekao da nema planova takve vrste koje su iznijeli anonimni izvori u Sjedinjenim Državama.

"Prvo, ne postoje takvi projekti – nuklearno oružje u svemiru. Drugo, Sjedinjene Države znaju da to ne postoji", rekao je Šojgu Putinu.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i šef države Vladimir Putin u Moskvi, Rusija, 20. februara 2024.
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i šef države Vladimir Putin u Moskvi, Rusija, 20. februara 2024.

Optužio je Bijelu kuću da pokušava prestrašiti američke poslanike da dodijele više sredstava Ukrajini kao dio plana Washingtona da Rusiji nanese, kako je rekao, strateški poraz.

Istakao je da je drugi razlog curenja informacija o navodnom ruskom oružju taj da se Rusija podstakne da se uključi u dijalog o strateškoj stabilnosti.

Ruska invazija na Ukrajinu, koja je počela u februaru 2022., dovela je do najozbiljnijeg sukoba između Moskve i Zapada od Kubanske raketne krize 1962. godine, a dogovori o kontroli naoružanja nakon hladnog rata su propali.

Putin je rekao da Rusija nikada nije bila protiv razgovora o strateškoj stabilnosti.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Šta bi značilo nuklearno oružje u svemiru?

Tačna priroda ovakvog navodnog oružja nije potpuno jasna.

I Rusija i Sjedinjene Države imaju ogromne nuklearne arsenale i napredne svemirske programe.

Takvi sateliti bi mogli da izazovu različite probleme – da podriju komunikacije, nadzor, obavještajne podatke, komandovanje i kontrolu širom svijeta, uključujući i nuklearnu sferu.

Međutim, pitanje je zašto bi Rusija koristila nuklearno oružje da uništi satelit, kada bi konvencionalno oružje moglo da obavi taj posao, odnosno jesu li Sjedinjene Države razvijale nuklearne aktivnosti u svemiru.

Razvije li Rusija takvo oružje, tada bi Sjedinjene Države bile prisiljene da učine nešto slično, a možda i Kina, te bi nastala neka vrsta nuklearne svemirske utrke.

Rusija i Sjedinjene Države zajedno drže oko 90 posto svjetskog nuklearnog oružja, a obje imaju napredne vojne satelite koji kruže oko Zemlje.

U prvim godinama hladnog rata, nakon što je Rusija iskoračila u svemirskoj utrci, a obje strane razvile interkontinentalne balističke rakete, Zapad je predložio dogovor o zabrani nuklearnog oružja u svemiru.

U konačnici, 1967. potpisan je Sporazum o svemiru.

Sjedinjene Države navode Rusiju i Kinu kao svoje najveće konkurente i kažu da obje ove države razvijaju nove sisteme naoružanja, uključujući nuklearno, cyber i svemirsko.

Rusija navodi da je dominacija Sjedinjenih Država nakon hladnog rata urušena i da Washington godinama sije haos širom planete, ignorišući interese drugih sila.

Moskva tvrdi i da Sjedinjene Države razvijaju brojno novo oružje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG