Dostupni linkovi

Rusija upravlja nuklearkom Zaporožje, kažu iz agencije za atomsku energiju


Pogled na nuklearnu elektranu Zaporožje iz zraka
Pogled na nuklearnu elektranu Zaporožje iz zraka

Nuklearna elektrana Zaporožje, na jugoistoku Ukrajine, sada je pod naredbom zapovjednika ruskih snaga koje su preuzele kontrolu nad mjestom prošle sedmice, priopćila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), navodeći da je informaciju dobila od ukrajinske vlade.

U izjavi IAEA navodi se da je Ukrajina izvijestila da su ruske snage u postrojenju u Zaporožju isključile neke mobilne mreže i internet tako da se pouzdane informacije ne mogu dobiti normalnim kanalima.

"Ukrajina je danas obavijestila Međunarodnu agenciju za atomsku energiju da, iako je redovno osoblje nastavilo upravljati nuklearnom elektranom Zaporožje, upravljanje elektranom sada ima naredbu zapovjednika ruskih snaga koje su preuzele kontrolu", rekao je generalni direktor IAEA-e Rafael Mariano Grossi.

Nadalje, Ukrajina izvještava da je za svaku akciju upravljanja postrojenjem – uključujući mjere vezane uz tehnički rad šest reaktorskih jedinica – potrebno prethodno odobrenje ruskog zapovjednika.

Glavni direktor izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog ovog razvoja događaja jer je u suprotnosti s jednim od sedam nezamjenjivih stupova nuklearne sigurnosti i sigurnosti koje je iznio na sastanku Upravnog vijeća IAEA-e 2. marta, sazvanom kako bi se pozabavile implikacijama sigurnosti i zaštite postrojenja u Ukrajini.

IAEA je dodala da operativno osoblje najvećeg europskog nuklearnog reaktora mora biti u stanju ispuniti svoje sigurnosne i sigurnosne dužnosti te imati sposobnost donošenja odluka bez nepotrebnog pritiska.

Ruske snage su, prema medijskim izvještajima, 4. marta ispalile projektil na zgradu na lokaciji Zaporožje.

Nuklearna elektrana Zaporožje je najveća u Europi.

XS
SM
MD
LG