Dostupni linkovi

Nuhanović pred holandskim sudom po žalbi za Srebrenicu


Hasan Nuhanović

Hasan Nuhanović, bivši prevodilac UN-a u Srebrenici 1995. u četvrtak će biti saslušan u holandskom sudu po krivičnoj prijavi protiv tri bivša oficira holandskog bataljona u tom gradu. Saslušanje je zakazano po Nuhanovićevoj i žalbi porodice Rize Mustafića na odluku tužilaštva da ne procesuira bivše oficire holandskog bataljona. Podsjećamo, presudom Vrhovnog suda Holandije prošle godine, država Holandija je proglašena krivom što je porodica Hasana Nuhanovića ubijena zbog pogrešne odluke pripadnika holandskog bataljona da njegovog oca i brata iz baze u Potočarima preda Vojsci Republike Srpske.

RSE: Gospodine Nuhanović, u holandskom sudu u Arnhemu u četvrtak ćete biti saslušani po krivičnoj prijavi protiv trojice oficira holanskog bataljona u Srebrenici- Roberta Frankena, Tomasa Karremansa i Berende Osterveena. O čemu se radi?

Nuhanović: Još dok je 2010. u toku bio proces protiv države Holandije, gdje se radilo o građanskoj parnici, ja sam tužio državu Holandiju, a uporedo sa tim, dok još nije ni bila donesena ta presuda, pokrenuli smo porodica Mustafić i ja krivične prijave protiv tri oficira holandskog bataljona za krivičnu odgovornost. Nakon podnošenja naših prijava, nikada njih trojica nisu imala status osumnjičenog, ni optuženog. Samo su sprovedene neke vrste predistražnih radnji. Mi smo tek tada saznali da je neko Vijeće, kao dio pravosudnog mehanizma u Holandiji, na izvještaj tužioca o elementima za krivično gonjenje, donijelo odluku da nije u nacionalnom interesu da se njih trojica optuže. Tada je Tužilaštvo donijelo odluku da oni neće biti optuženi, a mi smo se žalili na odluku da se njih trojica ne optuže.

RSE: Istovremeno, najavljeno je da će se pred Sudom okupiti nekoliko stotina predstavnika udruženja kao „podrška trojici kolega“. Kako to komentarišete?

Nuhanović: Znamo da je u Srebrenici bilo nekoliko stotina holandskih vojnika kada je grad pao. Oni ovdje imaju neko udruženje koje se zove „Veterani holandskog bataljona“ i, u suštini, oni će biti pred zgradom gdje treba da uđem. Nama je sud preporučio da uđemo na sporedni ulaz kako se ne bi sa njima konfrotirali, ali ja ne vidim razlog da ulazim na sporedni ulaz, jer ne znam ko je ovdje taj koji treba nečega da se stidi, ja ili oni.

RSE: Izjavili ste kako ćete se sljedeći put u Holandiji pojaviti u sudu samo u svojstvu svjedoka i da se nećete pojavljivati kao inicijator bilo kakvog postupka, bez obzira na ishod sutrašnjeg saslušanja.

Nuhanović: To sam izjavio iz više razloga. Jedan od njih je i pravosnažna presuda protiv države Holandije koja je potvrđena i u Vrhovnom sudu te zemlje, i u njoj piše da je Holandija odgovorna za smrt mog oca i brata, te za smrt Rize Mustafića, koji su bili unutar baze UNPROFOR-a. Pored toga, postoji i ovaj postupak kojeg smo pokrenuli i sada će ovo biti dvadeseti put da se ja pojavljujem pred nekim sudom u Holandiji kao svjedok. Smatram da sam dovoljno puta za 20 godina dao informacija holandskim istražnim organima da oni sami procesuiraju one koji su, eventualno, krivično odgovorni. Zbog čega ja da budem taj koji uvijek nešto inicira? Ja u tome više ne vidim nikakvu poentu. Neka me pozovu kao svjedoka, ako sam im za to potreban.

RSE: Gospodine Nuhanović, ono što je apsurdno jeste da Vaša, borba porodice Mustafić i srebreničkih majki je kao „borba sa vjetrenjačama“, odnosno niko od predstavnika države Bosne i Hercegovine nije vas podržao. Sve ove godine pojedinačno se borite da dokažete ono što se dešavalo u julu 1995. u Srebrenici.

Nuhanović: Ponekad, nisam želio da dodatno opterećujem državu Bosnu i Hercegovinu sa ovim pitanjem, misleći da ću ja to moći sam. Osjećao sam se u tome svemu jako usamljen i jako mi je teško bilo da to sve sam vodim. Ali, ja sam izgubio oca, majku i brata i jedini sam ja od porodice Nuhanović ostao živ. Mislim da bi svako drugi ko je doživio moju sudbinu uradio ovo isto. Koliko god da mi je bilo teško proći kroz sve ovo, kada bih mogao da resetujem vrijeme na nulu, 13.juli 1995., mislim da bih ponovo isto uradio bez obzira koliko to mene lično koštalo u životu, a koštalo me poprilično.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG