Dostupni linkovi

NSRS usvojila Deklaraciju o zaštiti rijeka u tom entitetu 


Izgradnja male hidroelektrane, BiH 
Izgradnja male hidroelektrane, BiH 

Usvajanje Deklaracije o zaštiti rijeka na području Republike Srpske (RS) predstavlja veliki uspjeh aktivista i aktivistica Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine koji su proteklih godina svojim tijelima branili rijeke i ukazivali na štetnost malih hidroelektrana, navodi se u saopštenju Centra za zaštitu životne sredine iz Banjaluke.

„Iako konačnim tekstom Deklaracije nismo u potpunosti zadovoljni, pozdravljamo usvajanje Deklaracije sa amandmanima, jer predstavljaju prvi korak ka zaštiti naših rijeka. Sljedeći korak je na Vladi RS i mijenjanju zakonodavstva u oblasti obnovljivih izvora energije“, rekao je Viktor Bjelić, potpredsjednik Centra za životnu sredinu, a navodi se u saopštenju.

Deklaracijom se traži da Narodna skupština zahtijeva od Vlade Republike Srpske da proglasi moratorijum na izgradnju malih hidroelektrana.

Inače, Koalicija za zaštitu rijeka u BiH, koja okuplja 30-ak organizacija, insistira da vlasti u BiH uvedu moratorij na izgradnju, zbog, kako navode, isključive koristi koju mini hidroelektrane donose investitorima i štete koju nanose rijekama.

Predlagač Deklaracije je poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) Igor Crnadak.

Deklaracijom je predviđeno da Narodna skupština Republike Srpske zahtijeva od Vlade da odmah ukine svaku vrstu javnih podsticaja za proizvodnju energije iz malih hidroelektrana, te da uz podršku EU podstiče ulaganja u istinski obnovljive i održive izvore energije.

Potpredsjednica Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je pred narodnim poslanicima da Vlada u potpunosti podržava rezolucije čiji je cilj zaštita rijeka i životne sredine.

Iz Centra podsjećaju da je u BiH planirano više od 400 MHE od kojih je izgrađeno oko stotinu, koje u većem dijelu godine svojim radom ostavljaju korita rijeka skoro potpuno suhim.

Kako rade male hidroelektrane i zašto su štetne?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

Deklaracija o zaštiti rijeka i zaključak o potpunoj zabrani gradnje malih hidroelektrana na području Federacije Bosne i Hercegovine izglasana je u tom entitetu junu 2020.godine u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije. Potrebno je da je usvoji i Dom naroda.

Deklaracija koja je usvojena u Narodnoj skupštini RS i Predstavničkom domu Parlamenta FBiH bazirana je na Deklaraciji o zaštiti rijeka Zapadnog Balkana, koja je nastala kao reakcija ekoloških udruženja na ogromne štete po lokalne zajednice i životnu sredinu koju uzrokuju male hidroelektrane.

Donesena je u novembru 2019. godine na međunarodnoj konferenciji koju je organizovao Centar za životnu sredinu sa partnerima.

XS
SM
MD
LG