Dostupni linkovi

NSA više nema pravo prisluškivati građane


Senator Rand Paul
Senator Rand Paul

Od ponoći je u SAD istekla važnost tzv. Patriot act, zakona po kojem je Agencija za nacionalnu sigurnost imala prava da prisluškuje i čuva sve podatke koji joj se čine interesantnim u telefonima svojih građana. Ali NSA i dalje može koristiti podatke stranih obavještajnih agencija.

Zakon o legalizaciji prisluškivanja nije produžen jer Senat nije uspio postići dogovor o tome.

Republikanac Rand Paul ostvario je svoje obećanje da će, kako se izrazio, „razbiti vašingtonsku mašineriju“. Kako sada stvari stoje, napravio je prvi potez: blokirao Senat, čime je onemogućio Kongres da do ponoći produži važnost nekim oblicima nadzora.

Pedesetdvogodišnji republikanski senator, koji želi u utrku za predsjedničkog kandidata svoje stranke, ovim je ujedno i objavio rat NSA, Agenciji za nacionalnu sigurnost, koja je izvođač prvog masovnog prikupljanja podataka za koje se zna od 2013.godine, od slučaja Edward Snowden.

Koliko god ova vijest prodrmala Kuću od karata, kako nazivaju Parlament SAD, slavlje je privremeno. Već u utorak ili srijedu, Senat može izglasati novi zakon, koji će nadzor vratiti pod legalni krov.

Senator Paul iz Kentuckya, nakon glasanja je novinarima kazao:

"Večeras počinje proces, koji će na koncu završiti usvajanjem zakona. Vjerovatno će jedno prikupljanje zamijeniti drugo, jer se bojim da, čak i ako vlasti ne budu, vaše podatke će prikupljati telefonske kompanije."

On je dodao da sigurno neće odustati od dalje borbe za ukidanje „nezakonskih i protivustavnih“ akcija.

„Zar ćemo odustati od naših sloboda, zbog kojih smo išli u rat?“, pitao je Paul kolege u Senatu.

Bijela kuća je ovu blokadu nazvala neodgovornom.

„Kad su u pitanju kritične stvari, kao što je nacionalna sigurnost, pojedini senatori bi morali svoje partizanske motive staviti na stranu. To je najmanje što američki narod od njih očekuje“, rečeno je u predsjedničkoj palati.

Senatora Paula kritikovao je i njegov stranački kolega John McCain, koji je kazao kako je „Paulu veći prioritet skupljanje para za izbornu utrku, nego sigurnost nacije“.

I dobar dio senatora iz Republikanske stranke naljutio se na kolegu iz Kentucky, pa su napustili salu kad je on govorio.

Zakon će najvjerojatnije biti usvojen narednih par dana, ali promatrači ocjenjuju da je senator Rand Paul, odgađanjem njegova usvajanja, odnio pobjedu u javnosti.

XS
SM
MD
LG