Dostupni linkovi

Novosađani protestovali zbog represije nad umetnicima


Više od dvesta građana u centru Novog Sada tražilo je u petak uveče promene i prekid represije vlasti nad umetnicima i muzičarima. Oni su naglasili da je u društvu sve veće nezadovoljstvo i da država mora da promeni odnos prema čitavoj zajednici.

Dirketan povod za ovu akciju bio je oduzimanje instrumenata muzičarima u najpoznatijoj gradskoj ulici, u ulici Laze Telečkog. Policija je zaplenila muzičke instrumente u tri lokala, jer nisu poslušali naredbu da stišaju ton.

Akcija je naišla na osude u javnosti, a građani i novosadski muzičari su u znak kolegijalnosti i protesta odlučili da se okupe na "Javnom času muzike i etike".
Jedan od pokretača akcije je Igor Mihaljević. On kaže za Radio Slobodna Evropa da im je cilj da nateraju vlast da muzičarima vrate otete instrumente.

“Svi mi znamo da je u našem društvu najmanji problem buka posle ponoći. Kada se deca kasape mačetama, a gangsteri, dileri određuju ko sme, a ko ne sme da se pojavi u gradu, a Vlada ih podržava u tome, muzika je najmanji problem”, razočaran je Mihaljević.

Jedan od muzičara koji se pridružio protestu smatra da treba da se kažnjavaju svi koji su prekršili pravila, ali to ne može da se radi selektivno.

“U ovoj državi je zavladao totalitarizam. Nadležni organi umesto da ispituju ljude koji su izuzetno destruktivni u ovoj zajednici, pakoste ljudima koji su pored toga ssto su sami kupili svoje instrumente, emotivno su vezani za njih. Kaznu treba da snosne vlasnici lokala a ne muzičari”, kategoričan je naš sagovornik.

Protestu su se pridružili i mladi nezaposleni. Troje njih je pred gradskom kućom pojelo svoje fakultetske diplome. Jedan od njih je i Marinko Velemir. On kaže da iako je završio master studije, ne može da nađe posao.

“Ja imam jednu master diplomu, master sam tehničkih nauka, mogu da budem i master nečeg drugog, ali nemam para da platim dalje studiranje, a i šta će mi?”, pita cinično.

Oni su na zemlju postavili natpise: “iako sam bez veze, nisam bezvezan” i “ko uči – znaće, ko krade – kupiće diplomu”.

Neki su na ovu akciju došli sa porodicom, da bi izrazili nezadovoljstvo trenutnim stanjem u društvu.

“Došli smo da kažemo ne samovolji gradskih čelnika, da smo protiv političara, protiv samovolje, protiv korupcije. Potrebni su protesti običnih ljudi, jer ovo ne ide više ovako, kao što nije išlo ni proteklih dvadeset godina”, rekao je jedan od učesnika koji je došao sa svojim detetom na gradski trg.

Na “Javnom času etike i morala” učestvovalo je više od dvesta građana.
XS
SM
MD
LG