Dostupni linkovi

Novopazarsko dodvoravanje Erdoganu


Novi Pazar

Grad Novi Pazar ogradio se od organizacija koje su povezane sa Fetulahom Gulenenom, koga je vlast turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana označila kao odgovornog za pokušaj državnog udara u toj zemlji. Novopazarska vlast upozorava građane na opreznost kako ne bi bili zloupotrebljeni, stoji na zvaničnoj internet stranici grada.

Ova lokalna samouprava podržava legalno izabranu vlast Turske i u skladu sa tim, kako navode, ne pruža "nikakvu institucionalnu, logističku niti bilo kakvu drugu vrstu podrške radu nevladinim organizacijama povezanim sa terorističkom organizacijom FETO, koja je želela da izvede državni udar".

U informaciji se navodi da postojanje ovakvih organizacija može da nanese veliku štetu, posebno u odnosima koje sa Turskom grade na stvaranju bliskih i prijateljskih veza, ali se ne navodi konkretno na koje se NVO odnosi, niti da li one deluju na području Novog Pazara.

Ovo saopštenje niko od lokalnih zvaničnika nije želeo da komentariše u javnosti, a u nezvaničnom razgovoru nam je rečeno da su oni na ovaj način želeli da upozore građane, koji zbog poslovnih i rodbinskih veza često putuju u Tursku, da budu oprezni.

"Gradske vlasti Novog Pazara izražavaju punu podršku nastojanjima Turske da odbrani svoj demokratski poredak, vladavinu prava i izbornu volju građana. Bratski odnosi sa turskom državom i narodom jedan su od prioriteta naše politike i Novi Pazar je bio i biće otvoren za saradnju sa svim zvaničnim organizacijama Turske", piše u ovom saopštenju.

Saopštenje Grada Novi Pazar
Saopštenje Grada Novi Pazar

Spoljnopolitički komentator i dugogodišnji izveštač sa Bliskog Istoka Borivoje Erdeljan kaže za RSE da je najskloniji mišljenju da je ovo neka vrsta dodvoravanja Erdoganovom režimu jer mu nije jasno zašto jedna lokalna samouprava u jednoj državi mora ovako eksplicitno da se oglašava povodom nečega što se dešava u nekoj drugoj državi, bez obzira na međusobnu bliskost, povezanost i nakolonost .

"Nije mi jasno kome na ovaj način šalju poruku, to oni najbolje znaju, jer je šalju neimenovano i to je pitanje za domaću upotrebu, pokušavaju da koriste jedan začin koji ne vidim da ima neku naročitu potrebu u ovom trenutku. Gulenove škole postoje u mnogim zemljama, ne znam ima li ih u Novom Pazaru, a u ovom saopštenju se ne upire konkretno prst na neku od njih, već vrlo uopšteno, tako da je teško suditi o tome", rekao je Erdeljan.

On je istakao da su trenutna dešavanja u Turskoj unutrašnja stvar ove zemlje, pre svega nastala iz odnosa Erdogana i Gulena, koji već godinama živi u Pensilvaniji (SAD).

"To je nešto što ima i duboke korene i u turskom unutrašnjem razvoju, pre svega prijateljstvo i saradnja koju su imali Erdogan i Gulen, pa do njihovog razlaza kada je na neki način Gulenov pokret to pokušao višegodišnjom ofanzivom da naplati unutar sistema Erdoganove vlasti", pojasnio je Erdeljan.

Zvanične informacije o postojanju Gulenovih škola u Novom Pazaru ne postoje, a beogradski mediji su poslednjih dana izveštavali da se veruje da pojedine humanitarne i obrazovne organizacije u ovom gradu imaju posrednu ili idejnu vezu sa Gulenovim učenjima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG