Dostupni linkovi

Kako su se torte sa deponije našle na novogodišnjoj trpezi Kragujevčana


Policija i inspekcija još uvek utvrđuju kako je deo od 18.432 torte, koje su zbog neispravnosti trebale biti uništene, završio na novogodišnjim trpezama Kragujevčana koji su ih kupili na gradskim pijacama i na improvizovanim tezgama ispred super marketa.

Zbog ovog skandala hitno je zasedalo Gradsko veće, ali se još uvek ne zna koliko je, od 24. decembra do subote, prodato i pojedeno torti koje su se prodavale po ceni od samo 100 dinara, kao ni ko je i kako organizovao njihovu distribuciju.

Kragujevačk firma, koja se bavi proizvodnjom torti, po nalogu sanitarne inspekcije obratila se Komunalnom preduzeću “Čistoća“ sa zahtevom da se 18. 432 torti transportuju na gradsku deponiju i na njoj, po važećim propisima, unište.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, izjavio je u nedelju da je informaciju o neispravnim tortama koje su se, umesto da budu uništene, našle na sivom tržištu, dobio sasvim slučajno tek 2. januara u večernjim satima.

„Sada imamo i snimak bezbednosnih kamera sa deponije na kojima se jasno vidi da hladnjačatransportnog preduzeća još uvek nije napustila deponiju, dok u isto vreme kamion Čistoće odvozi torte van kruga preduzeća. Nakon toga, iz kruga izlaze i privatna vozila što jasno pokazuje da je reč o organizovanoj akciji, da su izvršioci znali za isporuku", kaže Nikolić dodajući da je reč je o 32 palete odnosno 13 tona torti.

Prema njegovim navodima, još uvek se ne zna tačno koliko je torti izneto sa deponije, jer su po papirima sve uništene.

Prema rečima Dejana Raonića, direktora tog preduzeća, zbog propusta u proceduri, torte nisu završile na đubrištu,već su se našle u nelegalnoj prodaji na pijacama i ulicama Kragujevca.

“Da nije bilo snimaka nadzornih kamera, ne bi se ni znalo šta se dogodilo. Zbog pregleda snimaka nadzornih kamerai prikupljanja izjava zaposlenih, kao i zbog praznika izgubili smo nekoliko dana, jer nismo mogli proizvoljno da kažemo šta se i kada desilo", kaže Raonić.

Prema nezvaničnim informacijama, iz firme koja se bavi izvozom torti na tržište Evropske unije i Rusije, kupac iz Nemačke naručio je dva kontingenta od ukupno 40.000 torti po ceni od tri evra. Prvi kontingent isporučen je odmah nakon proizvodnje, ali kupac nije preuzeo drugi kontingent pa su torte deponovane u kamion hladnjaču, gde su se pojedine, verovatno zbog slabijeg hlađenja, ubuđale.

Zbog toga su upućene na gradsku deponiju na uništavanje, ali je neko u tom preduzeću video šansu za dobru zaradu, pa su se one brzo našle na sivom tržištu.

Iako do sada u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć nisu evidentirani slučajevi trovanja, doktorka Gordana Damnjanović, članica gradskog veća za zdravstvo upozorava na opreznost.

“Ako je neko od naših sugrađana kupovao ove proizvode i davao ih deci ja molim za opreznost i pažnju. To nikako ne smemo raditi. Moramo biti savesni i voditi računa o sopstvenom zdravlju”, kaže Damnjanović.

U tržišnoj inspekciji u nedelju nije bilo nikoga ko bi odgovorio kako se tako velika količina neispravnih prehrambenih proizvoda, malte ne, na svakom ćošku, danima prodavala pred očima nadležnih službi, a izostalo je i objašnjenje ko i kako kontroliše postupak uništavanja namirnica čija upotreba može biti opasna po zdravlje ljudi.

Gradsko je formiralo Komisiju koja će ispitati ovaj slučaj, a s obzirom da su prekršene sve procedure u komunalnom preduzeću “Čistoća“ suspendovano je 18 radnika, za koje se sumnja da su učestvovali u ovoj nelegalnoj raboti, a protiv njih će biti pokrenute i krivične prijave.

Goran Živković, načelnik Policijske uprave u Kragujevcu kaže da policija o događaju koji je uznemirio javnost, nije imala nikakvih sazanja sve do trenutka kada ih je o tome obavestio gradonačelnik Kragujevca u petak 2. januara u večernjim satima.

On je na današanjoj konferenciji za novinare rekao da će predmet interesovanja policije i tužilaštva biti hronološko utvrđivanje svih činjenica od 24. decembra do 2. januara tekuće godine, kao i ko je sve znao za ovu nelegalnu operaciju.

Na osnovu toga, u saradnji sa Tužilaštvom utvrdićemo čija je odgovornost, kaže Živković, dodajući da su u toku provere svih aktera i da će svi odgovorni biti procesuirani.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG