Dostupni linkovi

Novo resetovanje američko-ruskih odnosa


Državna sekretarka Hilari Rodam Klinton i ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, govore u Stejt departmentu u Vašingtonu, 13. jul 2011.
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u trodnevnoj je posjeti SAD, gdje je sa svojom koleginicom Hillary Clinton potpisao nekoliko bilateralnih sporazuma.

Uključujući i liberalizaciju viznog režima među dvjema silama. I dok se u javnosti pokazuje slika razumijevanja, u privatnim susretima s državnim sekretarom i američkim predsjednikom, Lavrov ima razgovore o suprostavljenim temama..

Američka ministrica vanjskih poslova Hillary Clinton, obrazložila je kako su novi ugovori dio napora za napredak "reset" politike među dvjema državama.

"Mi ne radimo samo bilateralno, nego i multilateralno na toliko važnih pitanja, da je izazov ih nastaviti, održavati napredak i polučiti još više rezultata za obje nacije", kaže ona.

Nove smjernice o usvajanju djece napravljene su tako da se oslanjaju isključivo na dobrobit djeteta. Sve se administrativne stavri moraju završiti preko ovlaštene agencije u Moskvi, osim u slučajevima kada rodbina iz Rusije sama donose dijete.

Nova su pravila važna jer je u posljednje vrijeme bilo puno slučajeva zlostavljanja ruske djece od strane američkih posvojitelja.

Sporazum o vizama omogućava dobijanje trogodišnje vize sa više ulazaka u SAD, te značajno smanjenje dokumenata koji su potrebni za dobijanje američke vize.

Dok je Clintonova kazala kako je liberalizacija osnova za bolju trgovinu, Lavrov je naglasio da je to prvi korak ka eventualnom potpunom ukidanju viza. Ovaj sporazum stupa na snagu krajem 2011.

Lavrov je svoje američko putovanje iskoristio da sa Clintonovom progovori i o stanju u Libiji, Siriji i Iranu.

Najveći problem je pitanje protokolarne odbrane

Ruski je ministar predložio da se s Teheranom prakticira politika "korak po korak", i da se, svaki put kada Iranci odgovore ispravno na neki od zahtijeva međunarodne zajednice, skine jedna od sankcija UN-a.

Mi predlažemo uvođenje skale za svaki zahtjev Međunarodne agencije za atomsku energiju prema Iranu.

Od najmanje teškog ka onim složenijim koji zahtijevaju više vremena. I kad Teheran ispuni neku obavezu, da mi "odledimo" neku od sankcija i da ih prosto smanjimo.

Hillary Clinton nije komentirala ovu ponudu, ali je podsjetila da Washington uvijek podržava dvosmjernu cestu, i nagradu i pritisak, te da su spremni razmotriti s Moskvom novu strategiju.

I dok u javnosti biraju riječi, smješkaju se jedno drugom i odašiljaju razumijevanje, iza zatvorenih vrata se lome koplje.

Tokom posjete Bijeloj kući američki predsjedniko Barack Obama i Sergej Lavrov razgovarali su o dugogodišnjem opiranju Rusije da se priključi Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO).

Američka državna sekretarka Hilari Klinton (desno), kao domaćica na večeri tokom skupa "Kvartet za Bliskom istoku" u Stejt departmentu u Vašingtonu, 11. jul 2011.
"Mi smo u potpunosti saglasni da postoji potreba zatvarnja ovog otvorenog pitanja. Postoje načini i postoji i spremnost da se to učini. Sada je na stručnjacima da ovaj politički impuls prevedu na jezik praktičnih ugovora na papiru", kaže Obama.

Veći "trn u oku" od WTO, između SAD i Rusije jeste pitanje proturaketne odbrane, kojeg je Lavrov opisao kao "jedinu veliku smetnju" među dvjema zemljama.

"Bilo je uspona i padova [u našem odnosu]. Sada smo na uzlaznoj putanji, ali ni ona nije bez iskakanja. Aludiram na sistem raketne odbrane. Nadam se da to možemo prevladati. Mi Rusi ćemo učiniti sve za napredak u postizanju uspjeha koji se mora zasnivati na jednakosti i poštivanju interesa svakog od nas, te uzajamnom poštivanju zabrinutosti za sigurnost", kaže Lavrov.

Moskva Obamin plan raketne odbrane i radarskog sistema u istočnoj Evropi, smatra prijetnjom svom nuklearnom arsenalu. Washington tvrdi da je sistem namijenjen za zaštitu od opasnosti koje prijete iz Irana i Sjeverne Koreje.
XS
SM
MD
LG