Dostupni linkovi

Novo odgađanje suđenja Rusima za Zavalu


Sergej Polonski, foto: Savo Prelević
Sergej Polonski, foto: Savo Prelević
Za ponedjeljak je bilo zakazano suđenje propaloj kompaniji Mirax, ruskog tajkuna Sergeja Polonskog, zbog neispunjavanja obaveza prema kupcima skupocjenih apartmana na rtu Zavala kod Budve, ali je rezultat, kao i do sada, bio - novo odlaganje.

Novo ročište je, na zajednički prijedlog advokata obije strane, zakazano za 23. maj. Punomoćnik dijela oštećenih kupaca Zoran Piperović je, obrativši se sudiji, izjavio da mu je advokat druge strane upravo rekao da bi, zbog navodne mogućnosti postizanja dogovora, trebalo odložiti ročište na više od mjesec dana, sa čim se on složio.

Advokati nijesu željeli da kažu ništa o novom razvoju događaja, niti o mogućnostima dogovora koje su se u medjuvremenu otvorile, pa nije poznato da li se radi o pravničkom manevru, ili suštinskom napretku.

Piperović, međutim, za RSE kaže: "Sve je od početka prevara", a iznenadno pojavljivanje novog subjekta u procesu, Piperović smatra još jednom potvrdom za svoj stav.

"Evidentno je, da se danas utvrdilo, da je sve, od samog starta, bilo prevara. Sad smo čuli i od punomoćnika tuženih priznanje, da je investitor Zavala, da je izvođač Montera, a da prodaje pravno lice koje nije inkorporirano ni u izvođenje radova, ni u dobijanje građevinskih dozvola. Danas je punomoćnik tuženih kazala kako postoji pravni posao između Zavala Invest-a i Astra Montenegro, u smislu da je Zavala Invest prodala prava na izgradnju firmi Astra Montenegro. Takav akt, odnosno, ugovor još niko nije vidio. Čuli ste da je rekla da će ga dostaviti, a onda da vidimo kako to izgleda. Tek tada ćemo moći da komentarišemo. U svakom slučaju, osnivački ulog firme Astra Montenegro je bio, a i sada je jedan euro, pa je pitanje - kojim novcem je Astra Montenegro mogla da, od Zavala Invest-a, kupi bilo kakva prava", kazao je Piperović.

Još uvijek u pritvoru

Sud će obnoviti pozive vlasniku, u međuvremenu ugašenog Mirax-a Sergeju Polonskom i njegovom glavnom čovjeku u Crnoj Gori, Vječaslavu Lejbmanu, koji su i do sada pozivani u svojstvu svjedoka, ali bez ikakve povratne informacije, pa je mala vjerovatnoća da će se pojaviti i na sljedećem ročištu.
Projekat Zavala kod Budve

"Ni specijalni tužilac ne može da dođe do njihovih adresa, pa zastupnici tužitelja na ovaj način samo odugovlače proces", ocijenila je ranije advokat tuženog Zorica Đukanović koja u ponedjeljak nije željela da daje izjave.

Luksuzno turističko naselje je trebalo da bude useljeno prije dvije godine. Da bi se betonsko ruglo pretvorio u krajnji proizvod, prema određenim procjenama, preostaje da se uradi još 30-ak posto, što bi trajalo najmanje još dvije godine.

Kompleks od 38 luksuznih vila se nalazi na 45 hiljada kvadratnih metara, a većina je unaprijed prodata kupcima iz Rusije, po cijeni od šest do osam hiljada eura po kvadratnom metru.

Zemljište na rtu Zavala, između Budve i Bečića, 2007. godine je kupila Zavala Invest, zajednička kompanija Mirax-a i Moninvest-a čiji je suvlasnik bio, tada bez funkcije, bivši potpredsjednik Vlade Svetozar Marović, koji je nakon izbijanja afere u vezi nelegalne gradnje na Zavali, prodao svoj udio.

Njegov brat, inače drugi čovjek budvanske opštine, Dragan Marović je, krajem prošle godine, uhapšen zajedno sa gradonačelnikom Budve Rajkom Kuljačom, a njima se pridružio i poslanik vladajuće DPS i nekadašnji direktor budvanskog Vodovoda Đorđije Pinjatić.

Svi se još uvijek nalaze u pritvoru u kom čekaju rezultat istrage u vezi eventualne umiješanosti u korupcionaške aktivnosti u slučaju Zavala.

Krivične prijave su prethodno podnošene i protiv bivšeg potpredsjednika Vlade Svetozara Marovića, zbog "lažnog predstavljanja i sklapanja sporazuma u svojstvu predstavnika crnogorske Vlade", u vrijeme kada je bio bez ikakve funkcije, a bilo je i mnoštvo drugih prijava, sumnji i optužbi.
XS
SM
MD
LG