Dostupni linkovi

Novo pozicioniranje DS-a na političkoj paleti Srbije


Bojan Pajtić
Bojan Pajtić
Novi predsednik na čelu Demokratske stranke prema najavama iz te partije doneće stabilniju opoziciju. Bojan Pajtić je peti predsednik stranke i prvi lider koji dolazi iz Vojvodine. Analitičari smatraju da je sada najbitnije da se uloži napor u stabilizaciju stranke i da spreči dalje rasipanje članova.

Kraj turbulentnih dešavanja i stabilizacija stranke - ovo su ključne poruke sa izborne skupštine Demokratske stranke. Bojan Pajtić iz redova vojvođanskih demokrata dobio je mandat od članstva da u narednom periodu vodi ovu opozicionu stranku.

Portparolka stranke, Aleksandra Jerkov kaže za Radio Slobodna Evropa da u narednom periodu sledi sređivanje redova unutar stranke, ali ono što je najbitnije da građanima pokažu da je Demokratska stranka jedina prava opozicija trenutnoj vlasti.

"Demokratska stranka pre svega treba da završi sa konstituisanjem svih stranačkih organa. Međutim, građani treba da znaju da će Demokratska stranka biti jedina demokratska opoziciona stranka i ona neće većinu energije posećivati bavljenjem stranačkim stvarima već će se baviti stvaranjem uslova za bolji život građana", naglasila je Jerkov.

Stabilizacija je bila ključna reč i u govoru novog predsednika stranke, Bojana Pajtića nakon stranačkih izbora.

"Ono što mogu da obećam jeste da ću dati svoj maksimum da konsolidujemo DS, da okupimo snažan demokratski blok, da formiramo vladu u senci, da u stranci uvedemo one principe koji će omogućiti da budemo još uspešniji. Oni koji su se nadali da će se DS cepati, deliti grdno su se prevarili", rekao je Pajtić.

Politički analitičar, Duško Radosavljević kaže za Radio Slobodna Evropa da sada sledi ponovno pozicioniranje stranke na političkoj paleti Srbije.

"Pitanje liderstva u DS-u je na jedan duži vremenski period apsolvirano. DS sa izmenama se pretvara u jednu federalizovanu stranku gde će neki regioni imati veće nadležnosti i ulogu, i ovo će omogućiti da mlađi, sposobni kadrovi dođu do izražaja. DS-u predstoji borba za povratak članova i poverenja, i ja mislim da to može biti dbra šansa da se na taj način izgradi nova politika stranke koja će biti bazirana na jednoj dobroj ideološkoj poziciji", rekao je Radosavljević.

Pajtić na funkciju predsednika demokrata dolazi sa mesta zamenika predsednika stranke, a ujedno je i dalje premijer Vlade Vojvodine.
XS
SM
MD
LG