Dostupni linkovi

Novo izdanje Slobodne zone: “Perverznjakov vodič” i druge filmske priče


Dom omladine Beograda je jedna od lokacija održavanja Festivala Slobodna zona
Blizu 50 novih igranih i dokumentarnih filmova iz Evrope i regiona dolazi u Beograd, Novi Sad i Niš, gde se od 7. do 13. novembra održava deveto izdanje Filmskog festivala Slobodna zona. Osim zanimljivog i provokativnog filmskog programa, publiku čekaju i debate o aktuelnim društvenim pitanjima današnjice.

Prvo festivalsko veče Slobodne zone otvara u Dvorani kulturnog centra Beograda film “Perverznjakov vodič kroz ideologiju” redteljke Sofi Fajns sa poznatim filozofom Slavojem Žižekom u glavnoj ulozi. U ostvarenju koje predstavlja nastavak “Perverznjakovog vodiča kroz film”, superstar savremene filozofije na primerima filmskih klasika i holivudskih blokbastera dekonstruiše odnos između ideologije i kolektivnog nesvesnog.

“Perverznjakov vodič…” privukao je najviše pažnje publike, s obzirom na to da su karte za dve projekcije odavno rasprodate, pa je zakazana i treća, kaže Branka Pavlović, koselektorka festivala.

“U ovom filmu se on, kao i u prethodnom, bukvalno pojavljuje u scenama iz filmova ‘Taksista’, ‘Titanik’, ‘Oklopnjača Potemkin’, ‘Oni žive’… Tokom čitavog filma bi imate utisak da on to radi za sebe i za svoju dušu – prosto, sasvim je direktno u tome. On poziva u pomoć svoje ‘prijatelje’ Frojda i Lakana. To su komplikovane filozofske teme koje su napravljene za široke narodne mase i za ljude koji su te filmove već mnogo puta gledali, ali će ih sad videti na jedan poseban način”, ističe Pavlovićeva.

Festival poznat po društveno-angažovanim filmovima donosi ove godine i najnovije ostvarenje čuvenog britanskog reditelja Kena Louča – “Duh 45-te”, koje predstavalja važan podsetnik na veliki san o boljem i pravednijem društvu u Velikoj Britaniji posle Drugog svetskog rata.

Gost Slobodne zone je FID Marsej, jedan od najprestižnijih festivala dokumentarnog filma u svetu, koji će predstaviti najbolje naslove sa ovogodišnjeg festivala.

U programu “Izvan zidova”, festival je uvrstio ostvarenja koja tematizuju osetljiva pitanja LGBT zajednice. Publika će imati priliku da pogleda dva izuzetna i pre svega provokativna filmska ostvarenja: „Stranac sa jezera“, nagrađen na festivalu u Kanu, i „Žores“, koji organizatori najavljuju kao remek-delo u kojem reditelj Vinsen Dietre kroz priču smeštenu jedan pariski kvart slika ljudsku težnju da se uravnoteži emocionalno i političko.

Filmske projekcije se održavaju u Dvorani kulturnog centra Beograda i Domu omladine, a festivalski program će po prvi put paralelno teći u Nišu i Novom Sadu, kaže direktor Slobodne zone Rajko Petrović.

“Publika će moći da pogleda pobednike festivala, filmove koji su osvojili nagrade publike širom sveta. S druge strane, to su filmovi koji su naveli publiku na novi način preispitaju probleme koji nas tište u savremenom svetu. Nadamo se da će i ove godine program festivala uspeti da ponovi uspeh od prethodnih godina i da ćemo uspostaviti poverenje sa novosadskom i niškom publikom”, zaključuje Petrović.

U program su uvršteni i filmski radovi autora iz Hrvatske, kao i sa Kosova, čija je kinematografija, iako iz godine u godinu napreduje, nepoznata ovdašnjoj publici.

“Gost selektor Veton Nurkolari, koji je umetnički selektor filmskog festivala Dokufest iz Prizrena, odabrao je dva bloka igranih i dokumentarnih filmova novije kosovske produkcije”, kaže Branka Pavlović.

“Takođe bih”, dodaje, “izdvojila film ‘Mama Evropa’ autorke Petre Seliškar, koja će biti i gošća Slobodne zone. Tu je i ‘Gangster te voli’ Nebojše Slijepčevića, s kojim smo sarađivali na programima ‘Slobodna zona Junior’”, navela je Pavlovićeva.

Osim užitka u bioskopskom mraku, Slobodna zona i ove godine organizuje “Noćne razgovore” – seriju debata o najrazličitijim društvenim temama savremenog sveta. Diskusijama, koje moderira filozof Ivan Milenković, prethode projekcije filmova čija se tematika naslanja na temu razgovora.

“Prva tema su migranti i netrpeljivost prema manjinama, prema drugima i drugačijima. Druga tema je nasilje u školama, nakon sjajnog kaszahstanskog filma ‘Časovi harmonije’. To je nešto što nam je danas nažalost vrlo blisko. Treći film ‘Sutra’ reditelja Andreja Grijaceva će biti povod za razgovor na temu umetnosti i subverzije. Dakle, pitanje je koliko umetnici u današnjem društvu mogu da budu subverzivni i gde su granice umetničke angažovanosti”, ističe Branka Pavlović.

“Noćni razgovori” biće organizovani od 8. do 10. novembra u foajeu Dvorane kulturnog centra, a nakon toga se sele pred nišku i novosadsku publiku.

Kao i svih prethodnih godina, festivаl dodeljuje nаgrаdu publike zа nаjboljа četiri filmа, koji će kasnije biti prikazani na ovdašnjoj televiziji.
  • 16x9 Image

    Dušan Komarčević

    Rođen 1986. u Beogradu, gde je diplomirao na Filološkom fakultetu na Katedri za skandinavske jezike i književnosti. Dopisnik beogradskog biroa RSE postao 2012. godine.

XS
SM
MD
LG