Dostupni linkovi

New York: Nagrade za hrabrost


Novinarka Nadira Isayeva, New York, 23.11.2010.
Novinarka Nadira Isayeva, New York, 23.11.2010.

U utorak, 23. novembra, u New Yorku dodijeljene su godišnje nagrade za Slobodu
govora.

Četiri novinara koji su pokazali izuzetnu hrabrost suočavajući se sa prijetnjama, napadima i zatvorskim kaznama dobitnici su nagrade svjetskog Instituta za zaštitu novinara.

Mohammad Davari je novinar iz Irana, u svom video zapisu zabilježio je izjave osuđenika u zatvoru Kahrizak.

Svjedočanstva govore o torturama, silovanjima i ugrožavanju osnovnih ljudskih prava. Objavio je ta svjedočanstva na web stranici - Sahem news.

Zatvor je, dobrim dijelom zahvaljujući njegovom novinarskom radu zatvoren u julu 2009-e godine.

Peticija kojom se traži puštanje novinara Mohammad Davari iz zatvora, New York, 23.11.2010.

Vlasti su, međutim, uhapsile Mohammada Davarija nekoliko mjeseci kasnije i osudile ga na pet godina zatvora radi ¨pobune protiv režima¨, kako kaže presuda. Ovaj 36-o godišnji novinar služi kaznu u zloglasnom zatvoru Evin, u blizini Teherana.

Drugi laureat je Nadira Isayeva, glavni i odgovorna urednica tjednika ¨Chernovik¨, (¨Grubi nacrt¨) koji izlazi u Dagestanu, ruskom regionu suočenim sa dosta nasilja.

Ona je istraživala akcije ruske protu-terorističke agencije, te objavila tekstove o zloupotrebama i metodama njenih pripadnika. Vlasti su 2008-e godine podigli krivičnu prijavu protiv Isayeve nakon objavljenog intervjua sa Rappani Khalilovim, bivšim
pobunjenikom koji je optužio vlasti za korupciju i nepotizam.

Isayeva je po dolasku u New York izjavila da su joj imigracione vlasti prvo zabranile ulaz u SAD iako je imala regularnu vizu te da je tek nakon intervencije višeg službenika dobila dozvolu ulaska u tu zemlju. Ipak, uočila je da su ljudi u New Yorku ¨puno tolerantniji¨ prema njezinom tradicionalnom načinu oblačenja nego što su u Dagestanu.

Druga dva nagrađena novinara su iz Etiopije i Venecuele.

Dawit Kebede, iz Etiopije, završio je u zatvoru zbog izvještaja o nasilju za vrijeme izbora 2005-e godine. Ćeliju je dijelio sa 350 zatvorenika!

Bio je među posljednjima koji je pomilovan odlukom predsjednika. Za razliku od mnogih kolega koji su odlučili da emigriraju iz zemlje, on je ostao.

Vlasti su mu odbile licencu za osnivanje vlastitih novina ali su morale popustiti pod pritiskom javnosti. Tako je Kebede 2008-e osnovao Avramba Times jedine novine koje na Amari jeziku objavljuju i tekstove protiv akcija vlasti.

¨Za mene je nemoguće živjeti bez novinarskog rada, osim, ako budem morao birati između života i smrti, neću nikada napustiti Etiopiju¨, kaže Dawit Kebede.

Laureano Márquez, iz Venezuele je novinar, glumac i satiričar. U dnevniku Tal Cual ali i u drugim publikacijama redovno izlaže smijehu odluke vlasti, a posebno predsjednika Chaveza.

Autor je i tri humoristične knjige među kojima je nacionalni bestseller Codigo Bochinche.

Sud ga je kaznio nakon objavljivanja satiričnog pisma kćerci predsjednika Chaveza 2007-e godine. Razlozi kažnjavanja su u tome što je ¨ugrozio čast, reputaciju i privatni život¨ove devetogodišnje djevojčice.

U januaru ove godine objavio je tekst o tome kako je Venecuela konačno oslobođena od represije lidera kojeg je nazvao ¨Esteban¨. Aluzije na predsjednika Chaveza su toliko jasne da je ministar informacija demantirao navode iz satire.

XS
SM
MD
LG