Dostupni linkovi

Razotkrivanje poreskih rajeva: Tajni računi postali javni


Ilustracija
Ilustracija
Globalna novinarska istraga otkrila je imena 130.000 ljudi iz 170 zemalja koji su navodno stavili svoj novac na tajne offshore račune.

Podatke je otkrio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara, mreža reportera iz vise od 60 država, sa sedištem u Vašingtonu.

Na listi su osobe povezane sa suprugom zamenika ruskog premijera Igora Shuvalova, kao i predsjednika Azerbejdžana Ilahama Alijeva, njegovom suprugom i kćerkama. Michael Hudson, urednik konzorcijuma, izjavio je da su napori da se stupi u kontakt sa Shuvalovom suprugom bili neuspešni.

"Supruga Igora Shuvalova ima kompaniju na Britanskim devičanskim ostrvima. Pokušali smo da je dobijemo za komentar. Odbila je komentarisati. Tako da ne znamo koja je bila korist kompanije. Ukoliko neko ima offshore entitet, ne mora značiti da je to odmah nešto loše, ali pokreće pitanje transparentnosti: Zašto imate tu kompaniju? Koja je vrsta tog biznisa? Da li je novac tajno prebačen iz njihove zemlje? To su pitanja koja mi postavljamo, ali i poreski službenici i funkcioneri organa za sprovođenje zakona u svetu pitaju ta pitanja kada su u pitanju ovakvi slučajevi”.

Hudson je izneo detalje Alievog računa.

“Ono što smo otkrili su tri kompanije na Britanskim devičanskim ostrvima koje su osnovane 2008. godine na ime njegovih (azerbejdžanskog predsednika) kćerki. Tada im je bilo 19 i 23 godina. U evidenciji, osoba koja je bila direktor kompanije bio je Hašan Gozal, koji je inače korporativni mogul čija je poslovna imperija dobila ugovore o izgradnji vredne milijarde dolara usred masivne predsedničke izgradnje. Pokušali smo da stupimo u kontakt s porodicom predsednika kao i sa g. Gozalom. Nismo uspeli da dobijemo njihove komentare”.

ICIJ ističe da raspolaže s oko 2 ,5 miliona dokumenata koji otkrivaju tajne račune koje njihovi vlasnici imaju u takozvanim „poreznim rajevima“.

Prema bivšem glavnom ekonomisti konzultantske tvrtke McKinsey&Company na off shore računima nalazi se 21 tisuća milijardi dolara.
XS
SM
MD
LG