Dostupni linkovi

S. Koreja: Porodice osuđenih novinarki traže pomilovanje


Aktivisti u Južnoj Koreji takođe zahtevaju oslobađanje novinarki Laure Ling i June Li

Porodice dve američke novinarke Laure Ling i June Li, koje su osuđene na prisilni rad u Severnoj Koreji, obratile su se vlastima ove zemlje sa molbom za njihovo oslobađanje. Njihove porodice su očajne nakon što je novinarkama izrečena presuda od 12 godina prisilnog rada zbog nelegalnog ulaska u Severnu Koreju i izvinile su se za bilo kakav prekršaj koje su novinarke slučajno uradile.

Prethodno je američka administracija saopštila da su optužbe neutemljene i pozvala vlasti u Pjonjangu da oslobode devojke. Državni sekretar Hillary Clinton upozorila je da je sudenje novinarkama bilo tajno.

Porodice američkih novinarki osuđenih na prisilni rad u Severnoj Koreji pozvale su vlasti na samilost dok Pjonjang preti međunarodnoj zajednici upotrebom nuklearnog oružja u svojoj odbrani. Jučerašnja presuda Vrhovnog suda produbila je loše odnose sa Vašingtonom i dolazi u vreme kada međunarodna zajednica pokušava da iznađe način da kazni Severnu Koreju zbog nuklearne probe u maju. Portparol Stejt departmenta Ian Kelly rekao je da SAD planiraju da iskoriste sve moguće kanale. Pozvali smo severnokorejske vlasti da oslobode dve mlade dame, dozvole im da se pridruže svojim porodicama i mi smo veoma, veoma fokusirani na to sada:

“To je potpuno odvojeno od onoga što mi pokušavamo da uradimo u UN i od onoga što je naša delegacija, koju je predvodio zamenik državnog sekretara James Steinberg, radila u regionu prošlog vikenda. Ali vidite koliko je teško ne napraviti vezu imeđu ta dva slučaja.”
Analitičari veruju da Pjonjang koristi novinarke kako bi uticao na međunarodnu zajednicu, pre svega Vašington, od koji se očekuju mere protiv Severne Koreje zbog njenih nuklearnih proba i ne isključuju mogućnost njihovog oslobađanja.

Analitičari veruju da Pjonjang koristi novinarke kako bi uticao na međunarodnu zajednicu, pre svega Vašington, od koji se očekuju mere protiv Severne Koreje zbog njenih nuklearnih proba i ne isključuju mogućnost njihovog oslobađanja. Takođe je, s obzirom da je suđenje bilo tajno, nepouzdno da li su novinarke, koje su u vreme hapšenja izveštavale o trgovini ženama, zaista ušle u Severnu Koreju ili su ih severno korejski graničari, prešavši na kinesku stranu, uhvatili i na silu prebacili u Severnu Koreju. One su radile za kalifornijsku televiziju Karent TV (Current) bivšeg američkog potpredsednika Ala Gora.

“Mi tražimo od severno-korejske vlade da pokaže samilost i pomiluje Lauru i Junu i pusti ih da se vrate kući svojim porodicama”, prenele su saopštenje njihovih porodica američki mediji.

Novinarke, obe u tridesetim godinama uhapšene su u martu blizu kinesko-severnokorejske granice. Ovaj slučaj je usledio nakon što je nedavno oslobođena američka novinarka Roksana Saberi iz zatvora u Teheranu, koja je prethodno bila osuđena na osam godina za špijunažu.
XS
SM
MD
LG