Dostupni linkovi

Dramatični momenti pregovora u Lozani


Nacrt sporazuma o budućnosti iranskog nuklearnog programa dogovoren je u četvrtak uveče u Lozani, nakon maratonskih razgovora između Irana i šest velikih sila. Novinarka iranskog servisa RSE Hannah Kaviani pratila je pregovore, ne samo u Lozani, nego od samih početaka. Pitali smo je: koji su bili najdramatičniji momenti?

"Dramatični momenti se ne mogu svesti na dva ili tri, jer ovi pregovori traju već 16 mjeseci, a ne samo jednu sedmicu u Lozani. U izvjesnom smislu trajali su cijelu jednu dekadu.

Ali u posljednjoj sedmici vidjeli smo neke veoma upečatljive momente u direktnoj komunikaciji američkih i iranskih pregovarača. Takav jedan momenat bio je kada je američki državni sekretar prišao bratu iranskog predsjednika i izjavio mu saučešće jer je u toku pregovora umrla njegova majka.

Dramatični su bili momenti u kojima bi pregovarači proveli cijelu noć u pokušaju da se nađe neko rješenje. U 6 ili 7 ujutro njihova lica su bila sasvim iscrpljena pregovorima, ali istovremeno odlučna da dođu do rješenja.

Svakako je napravljen značajan iskorak, s razlogom svi govore o istorijskom sporazumu.

Jedan analitičar ovdje je cijeli proces uporedio sa izgradnjom mosta preko velike rijeke. Možda nisu još stigli tamo gdje su htjeli biti, ali most je postavljen, oni sada znaju da je tu rijeku moguće preći, znaju put kojim trebaju ići.

Naravno, problema će još biti u iduća tri mjeseca, pa i poslije toga, ali u četvrtak uveče ovdje je na svakom koraku bio vidljiv optimizam, olakšanje među političarima, pregovaračima i među novinarima koji su pokrivali pregovore."

XS
SM
MD
LG