Dostupni linkovi

Novinari regiona: Kako ostati etičan


Predsjednik Mreže za etičko novinarstvo iz Velike Britanije, Aidan White, tokom Regionalne ljetne škole medijske etike
Predsjednik Mreže za etičko novinarstvo iz Velike Britanije, Aidan White, tokom Regionalne ljetne škole medijske etike

Protekla sedmica u Konjicu je bila u znaku Regionalne ljetne škole medijske etike, na kojoj su učestvovali mladi novinari i studenti novinarstva iz deset zemalja: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Moldavije, Rumunije i Srbije.

Uz predavanja i praktičan rad, razgovaralo se i o unapređenju profesionalnih standarda medijskog izvještavanja. Uz sticanje dodatnih znanja, ova škola prilika je i da se mladi novinari upoznaju sa svojim kolegama iz drugih zemalja Jugoistočne Evrope, te na taj način ostvare nova poznanstva i buduće profesionalne kontakte.

Organizator škole je Vijeće za štampu u BiH, u saradnji sa KAS Media programom za Jugoistočnu Evropu.

Direktorica Vijeća za štampu, Ljiljana Zurovac objašnava koliko je etika važna u izvještavanju.

Ljiljana Zurovac
Ljiljana Zurovac

"Bez obzira na to koliko imamo izvora informisanja i koliko je tehnološki ljudima informacija dostupna, profesionalno novinarstvo je ugroženo i neophodno je ne da se ono održava, već da se popravlja, da ga se podiže i da mlade generacije novinara zbilja prihvate etiku kao osnov svoga rada. U ovoj školi imamo novinare i vrlo smo zadovoljni da smo dobili jednu tako krasnu grupu. Nadam se da će oni definitivno ne samo ostati u vezi nakon ove škole, već da će ono što će ponijeti iz ove škole - kao znanje i kao preporuke i praktično iskustvo - jako puno značiti njima u budućem radu“, kaže Zurovac.

Cilj škole je unapređenje profesionalnih standarda medijskog izvještavanja, kroz edukaciju o medijskoj samoregulaciji i etici novinarstva.

„Ova tema medijske etike veoma je važna, pogotovo na Balkanu i u ovim našim državama, a i globalno gledano, jer je novinarstvo trenutno u ozbiljnoj krizi“, konstatuje Saša Dragojlo, novinar BiRN-a iz Beograda.

Danica Janković, studentica novinarstva iz Crne Gore, ističe da je sve više problema koji se tiču etike izvještavanja.

Danica Janković
Danica Janković

„Previše smo izloženi senzacionalnim vijestima, vijestima koje se ne zasnivaju na činjenicama, propagandom u medijima. Šanse koje nam pruža Ljetna škola medijske etike su sjajne“, kaže Janković.

Teodosi Tonchev iz Bugarske kaže za RSE da je njegov motiv za učešće u ovoj školi želja da nauči nešto novo i poveća kvalitet posla kojim se već bavi.

Predavači na ovoj školi su istraživački novinari i stručnjaci za samoregulaciju medija iz BiH, Velike Britanije, Austrije, Belgije i Srbije.

Predsjednik Mreže za etičko novinarstvo iz Velike Britanije, Aidan White smatra da se mladi novinar danas suočava sa velikim izazovima, pogotovo zato što ima pritiske okoline.

"On mora, prije svega, ustrajati u tome da bude etičan, mora da nauči kako da izbjegne sve te manipulacije da ne bi postao propagandni novinar, bilo za političku stranku, bilo za neku kompaniju“, naglašava White.

Kristian Spahr
Kristian Spahr

Direktor KAS Media programa za Jugoistočnu Evropu Kristijan Spahr ističe: „Važnost ovog seminara je da nauči mlade novinare prije svega o etici, ali i o važnosti istinitog izvještavanja, pogotovo u ovom dijelu regiona, znači, da spoznaju pravu istinu, da nauče kako treba izvještavati i kako to etično odraditi.“

Robert Agarić, učesnik Regionalne ljetne škole medijske etike, je iz Rumunije i kako kaže veoma je bitno da se novinari susreću i stvaraju kontakte sa kolegama iz drugih zemalja.

"Novinarstvo nije profesija samo jedne nacije. Zbog toga je bitno da uspostavljamo kontakte i da razmjenjujemo iskustva o novinarstvu iz tih zemalja“, kaže Agarić.

Vlatko Čalovski iz Makedonije, takođe, navodi koliko je važno proširiti mrežu sa kolegama iz regiona.

"Trenutno je u Makedoniji pokrenuto pitanje o etici novinara u Makedoniji, jer imamo konflikt sa novinarima koji šire govor mržnje. To je potrebno nekako regulisati. Ovo može da bude jedna od onih alatki kojima možemo, uslovno rečeno, pobijediti taj problem. Mentalitet i posao novinara je sličan u Makedoniji, Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, zato što mi svi dolazimo iz Jugoslavije, pa su nam političari slični, njihova retorika je možda slična, a mi smo ovdje da ih, kao sedma sila, regulišemo“, objašnjava Čalovski.

  • Slika 16x9

    Mirsada Ćosić

    (Konjic, 1970) Diplomirala na Fakultetu političkih nauka, Odsjek za žurnalistiku. Za Radio Slobodna Evropa počela raditi 2000. godine. Nakon nekoliko mjeseci angažovana i za TV Liberty. U radijskom iskustvu najveći značaj ima upravo saradnja sa RSE.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG