Dostupni linkovi

Antonela Riha: Pred protest novinare pozivaju u policiju


Uoči trećeg po redu protesta novinara koji će u ponedeljak biti održan u Beogradu i još 12 gradova Srbije medijski radnici u nekoliko mesta u unutrašnjosti pozivani su u policiju na razgovore izjavila je za RSE Antonela Riha dugodišnja novinarka.

„Na potpuno identičan način novinari su u različitim mestima ispitivani da li protest ima nekakvu političku konotaciju. Zapravo se sve svodilo na to da moraju da prijave protest iako zakon o prijavljivanju okupljanja više nije na snazi, a novi nije donet. Dakle, to je način zastrašivanja kao što smo takođe čuli da u nekim medijima koji su nedavno privatizovani novinarima prete otkazima ukoliko se pojave na protestu. To sve ukazuje na nervozu vlasti koja nije logična jer oni kontrolišu veliki broj medija u Srbiji, a ono malo novinara ili medija koji su ostali nezavisni im smetaju“, rekla je Riha za RSE.

Podsećamo, protesti pod nazivom „Novinari ne kleče/predsedniče vlade, ko je ministar odbrane" održavaju se nakon što je ministar odbrane Bratislav Gašić pred kamerama u Trsteniku izrekao seksističku uvredu novinarki B92 Zlatiji Labović. Prvi protest održan je u Beogradu 7. decembra, a kako se očekuje novinari će se u ponedeljak uveče osim ispred Vlade Srbije okupiti i u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Subotici, Čačku, Boru, Mladenovcu, Lazarevcu, Kikindi, Vranju, Pančevu i Novom Pazaru.

Inače, poslednje što je javnost čula o smeni Gašića od premijera Aleksandra Vučića bilo je prošle nedelje, nakon susreta sa liderima SPS, kada je rekao „moguće je da ima kandidata“ za novog ministra odbrane. Ponovio je da će se smena dogoditi u januaru.

Kad se pekari i ostali majstori dokopaju medija

Ilustracija
Ilustracija

Posle donošenja seta medijskih zakona koji su dobili prolaznu ocenu, medijska scena se ne menja na bolje. Preostali neprivatizovani lokalni i regionalni elektronski mediji u Srbiji prodaju se kao paprika i krastavci za turšiju. Opširnije u tekstu Branke Mihajlović: Kad se pekari i ostali majstori dokopaju medija.

„Premijer Srbije se ponaša potpuno neodgovorno zato što je on još 7. decembra najavio da će smeniti ministra Gašića i od tada do sada mi smo zapravo samo čuli izjave ljubavi i poštovanja prema liku i radu ministra Gašića, ali nikakve konkretne korake koji bi novinari i šira javnost očekivali posle onakve seksističke i prostačke izjave ministra Gašića“, podvlači Antonela Riha.

U međuvremenu dogodio se još jedan medijski skandal. Naime, ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović je prilikom gostovanja na RTS-u najavio da će jedna novinarka prijaviti da je praćena. Zbog toga je Tužilaštvu za organizovani kriminal podneta krivična prijava protiv Stefanovića i sekretarke Uprave kriminalističke policije Dijane Hrkalović, i to zbog zloupotrebe službenog položaja i trgovine uticajem. Iz MUP-a je rečeno da su navodi krivične prijave netačni i predstavljaju pritisak na rad MUP-a.

„U trenutku kada mi razgovaramo još nije jasno na šta je ministar Stefanović mislio kada je pre par dana izašao u javnost i najavio da će neki novinari saopštiti da su praćeni, niti je potpuno jasno šta je predmet te krivične prijave. Ali, ono što je apsolutno jasno to je da ministar policije ne sme na ovakav način da se obraća javnosti, niti da uznemirava javnost nekakvim nedorečenim informacijama, niti da unapred anticipira šta će se dogoditi, ko će šta reći, da li neki novinar radi protiv Vlade ili ne. Takvo ponašenje je apsolutno nedopustivo. To je samo nastavak jako loše atmosfere koja postoji između vlasti i medija generalno, zato što gotovo svaki dan imamo nekakve incidente u medijima“, zaključuje Riha.

(Fotogalerija: Sa protesta u Beogradu 21. decembra)

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG