Dostupni linkovi

Istraživački novinari iz Bugarske napadnuti u Srbiji


Na fotografiji: Bosilegrad na jugu Srbije, blizu granice Srbije sa Bugarskom i Severnom Makedonijom
Na fotografiji: Bosilegrad na jugu Srbije, blizu granice Srbije sa Bugarskom i Severnom Makedonijom

Tim istraživačkih novinara Bugarske nacionalne televizije (BNT) "Tragovi ostaju" i ekološki aktivisti iz Bugarske i Srbije fizički su napadnuti u opštini Bosilegrad, na jugu Srbije, saopštila je organizacija "Sejf džurnalists" (Safe Journalists).

Kako su naveli na sajtu, napad se dogodio 14. juna u poslepodnevnim satima, na državnom putu ispred rudnika "Podvirovi" u selu Karamanica u opštini Bosilegrad.

"Tim novinara iz Bugarske došao je u Srbiju da zabeleži priču o zagađenju životne sredine u graničnom pojasu u opštini Bosilegrad", navodi organizacija "Sejf džurnalists".

U saopštenju se dodaje da su svi imali neophodne dozvole za snimanje u Srbiji.

"Kako su se novinari i aktivisti približavali rudniku, na oko 50 metara od ulaza u rudnik, minibus im je blokirao put, pa su dalje morali da idu peške. U tom trenutku šest-sedam ljudi, uključujući i direktora rudnika, napalo je ekipu", navodi regionalna organizacija koja se bavi bezbednošću novinara i slobodom medija na Zapadnom Balkanu.

Prenose i da je Bugarska nacionalna televizija izvestila da je u Bosilegrad došao generalni konzul Bugarske u Nišu Dimitar Canev, uz čiju pomoć je podneta prijava lokalnoj policiji, kao i da je o incidentu obaveštena Ambasada Bugarske u Srbiji.

"Podvirovi" je rudnik olova, cinka i bakra, u vlasništvu firme "Bosil metal".

XS
SM
MD
LG