Dostupni linkovi

Urednik kaže da su njegovi novinari pretučeni u pritvoru u Kabulu


"Ta mala nada koju sam imao za budućnost medija i novinara u zemlji je uništena", poručio je urednik novina Etilaat Roz Zaki Daryabi
"Ta mala nada koju sam imao za budućnost medija i novinara u zemlji je uništena", poručio je urednik novina Etilaat Roz Zaki Daryabi

Dvojica avganistanskih novinara pretučena su ove nedelje u policijskom pritvoru nakon izveštavanja o protestu žena u Kabulu, gde su ih priveli talibani, rekao je njihov urednik.

Zaki Dariabi (Daryabi), osnivač i glavni urednik novina Etilaat Roz, podelio je na društvenim mrežama slike dva izveštača, od kojih jedan ima velike, crvene masnice na leđima i nogama, a drugi na ramenima i ruci.

Lica obojice bila su u masnicama i sa posekotina kako se videlo na slikama u koje je imao uvid Rojters.

Na pitanje o incidentu, vršilac dužnosti talibanskog ministra u vladi koja je imenovana 7. septembra, rekao je da će svaki napad na novinare biti istražen. Ovaj zvaničnik je, međutim, odbio da se identifikuje.

Dariabi je izjavio da je premlaćivanje novinara poslalo jezivu poruku medijima u Avganistanu. Nezavisni mediji u ovoj zemlji, koje uglavnom finansiraju zapadni donatori, doživeli su procvat u poslednjih 20 godina.

"Pet kolega zadržano je u pritvorskom centru duže od četiri sata, a tokom ova četiri sata dvojica naših kolega su pretučena i mučena", rekao je on Rojtersu 9. decembra, dan nakon incidenta.

Talibani su 15. avgusta ušli u glavni grad Kabul i sada ponovo vladaju Avganistanom. Obećali su da će dozvoliti medijima da rade i da će poštovati ljudska prava. Ali incidenti koji su se dogodili od njihovog preuzimanja vlasti izazivaju sumnju kod nekih Avganistanaca.

Poslednji put kada su talibani vladali državom od 1996. do 2001. godine nije bilo nezavisnih medija, a internet je bio u začetku.

Nekoliko novinara žalilo se na napade otkad su se talibani vratili na vlast, a neke žene su rekle da im nije dozvoljeno da rade na medijskim poslovima.

Pod prvom talibanskom vladavinom, ženama je bio zabranjen rad i obrazovanje. Talibani su poslednjih nedelja izjavljivali da će ženama biti dozvoljeno da rade i pohađaju univerzitet u skladu sa šerijatskim pravom.

"S iznenadnim raspadom vlade, ’Etilaat Roz’ je odlučio da ostane i radi u nadi da neće biti velikih problema za medije i novinare", rekao je Dariabi.

"Ali sa jučerašnjim incidentom, ta mala nada koju sam imao za budućnost medija i novinara u zemlji je uništena", poručio je.

Nova vlada formirana je nakon što su talibani 15. avgusta zapanjujućom brzinom, osvojili Kabul i preuzeli vlast u Avganistanu tokom povlačenja američkih i NATO snaga koje je okončano 31. avgusta.

XS
SM
MD
LG