Dostupni linkovi

Novinar svjedočio o „srebreničkom hororu“


Snimci ubijanja prikazani na suđenju u Hagu, 21. veljače 2012.
Snimci ubijanja prikazani na suđenju u Hagu, 21. veljače 2012.
Suđenje bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nastavljeno je svjedočenjem novinara Roberta Bloka koji je 17. srpnja 1995. godine u londonskom Indipendentu objavio tekst „Tijela se gomilaju u srebreničkom hororu".

Blok je opisao kako je napisao članak nakon što je na beogradskoj televiziji Studio B pregledao snimke Zorana Petrovića Piroćanca na kojima se vidi hrpa leševa pred skladištem poljoprivredne zadruge u Kravici.

Gomilu ubijenih muškaraca, novinar ne bi ni vidio na mutnim snimcima uzetim iz vozećeg automobila, da sam Piroćanac nije to prokomentirao prilikom snimanja – kako su tu „mnogi leševi muslimanskih vojnika.“

„I onda mi je odjednom postalo jasno kako to nije odjeća nego tijela ljudi“, opisao je Block „šokantnu snimku“.

Srpske vlasti novinaru Blocku nisu dopustile otići u Bratunac kako bi provjerio radi li se o masovnim ubijanjima nakon zauzimanja Srebrenice. Zato se uputio iz Beograda prema granici na Drini gdje je od srpskog stanovništva dobio potvrdu - da su strijeljane na tisuće bošnjačkih muškaraca te da to nije nikakva tajna.

Block se prisjetio kako je dva dana nakon što je napisao članak saznao da su oficiri vojske bosanskih Srba došli i uzeli trake od autora Piroćanca.

„Ja sam čuo od prijatelja s Pala, koji je bio prevoditelj i vozač i koji je s menom radio godinama i s kojim sam imao bliske odnose. A i ono što sam čuo od Zorana Petrovića – je da su vlasti bile vrlo ljute i da je sam doktor Karadžić bio vrlo ljut zbog ovih snimaka“, izjavio je svjedok.

Piroćanac je bio ljut na novinara Blocka što je na temelju njegovog filma, pod nazovom Operacija Srebrenica, napisao članak o masovnim ubijanjima bošnjačkih muškaraca i dječaka, nasuprot njemu koji je želio prikazati zauzimanje zaštićene zone u pozitivnom svjetlu.

O ubijanju na stadionu u Bratuncu

Optuženi Karadžić se prilikom unakrsnog ispitivanja trudio prikazati kako je Studio B bio neprijateljski naklonjen vlastima Republike Srpske te da je zato prikazan sporni snimak. No novinar Block je zaključio kako je on pušten u eter zbog nesnalaženja, odnosno zato jer se smatralo da se radi o podupiranju operacije.
Radovan Karadžić na suđenju u Hagu, 21. veljače 2012.
Radovan Karadžić na suđenju u Hagu, 21. veljače 2012.

„Kao što sam rekao, Studio B nije bio nastrojen pro Republika Srpska, ali je bio vrlo nastrojen prema Velikoj Srbiji“, izjavio je svjedok.

„Oni se ne bi složili s tim, vjerujem“, odvratio je Karadžić uz lagani smješak.

Karadžić se trudio osporiti tekst Blocka tvrdeći kako je dijelom potkrijepljen izjavama stanovništva koje je pretjerivalo u ratno vrijeme. Block je na to izjavio kako su pretjerivanja bila svojstvena za zločine druge strane, ali se nikad nije dogodilo da se netko pretjeruje oko zločina vojske vlastitog nacionalnog predznaka.

„“Krv do koljena“ je nešto što sam prvi put tada čuo“, prisjetio se svjedok izjava očevidaca bosanskih Srba o ubijanju na stadionu u Bratuncu.

(Svjedok i optuženi različito o pretjerivanju brojem ubijenih)


U pokušaju da diskreditira novinara i prikaže njegovu pristranost Karadžić je prezentirao dokument Državne bezbjednosti (DB) bosanskih Srba koji govori kako su Blocka pratili budući da se zaključilo da bi njegove aktivnosti mogle ugroziti nacionalnu sigurnost.

Potkraj sudskog zasjedanja u utorak s iskazom je počeo svjedok tužiteljstva Milan Lešić, Kanađanin srpske nacionalnosti koji je od 1992. do 1995. godine davao financijsku podršku političkom i vojnom vrhu Republike Srpske. Njegov iskaz će se nastaviti u srijedu.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG