Dostupni linkovi

Novim virusom zaraženo 35 osoba u istočnoj Kini


Novi Langia henipavirus (LayV) pronađen je kod 35 pacijenata u provincijama Šandong i Henan. Mnogi su imali simptome kao što su groznica, umor i kašalj. Smatra se da su se virusom zarazili od životinja (ilustrativna fotografija)
Novi Langia henipavirus (LayV) pronađen je kod 35 pacijenata u provincijama Šandong i Henan. Mnogi su imali simptome kao što su groznica, umor i kašalj. Smatra se da su se virusom zarazili od životinja (ilustrativna fotografija)

Naučnici prate novi virus životinjskog porekla u istočnoj Kini koji je zarazio najmanje nekoliko desetina ljudi, prenosi BBC. Novi Langia henipavirus (LayV) pronađen je kod 35 pacijenata u provincijama Šandong i Henan. Mnogi su imali simptome kao što su groznica, umor i kašalj. Smatra se da su se virusom zarazili od životinja.

Do sada nema dokaza da LayV može da se prenosi među ljudima, a istraživači su otkrili virus pretežno kod rovčica. Ovo otkriće je istaknuto u pismu koje su napisali istraživači iz Kine, Singapura i Australije i objavljeno u časopisu New England Journal of Medicine ovog meseca.

Jedan od istraživača, Wang Linfa sa Medicinskog fakulteta Duke-NUS u Singapuru, rekao je kineskom državnom Global Timesu da do sada pronađeni slučajevi LayV-a nisu bili fatalni ili veoma ozbiljni, tako da "nema potrebe za panikom".

Međutim, rekao je Wang, i dalje postoji potreba za oprezom jer mnogi virusi koji postoje u prirodi imaju nepredvidive rezultate kada zaraze ljude. Naučnici su rekli da je LayV pronađen u 27 odsto testiranih rovčica, što sugeriše da bi sisari nalik krticama mogli biti "prirodni rezervoari" za virus. Oko 5 odsto pasa i 2 procenta koza takođe je bilo pozitivno. Tajvanski centar za kontrolu bolesti saopštio je u nedelju da posvećuje "veliku pažnju" razvoju LayV-a.

LayV je vrsta henipavirusa, kategorije zoonotskih virusa koji mogu da pređu sa životinja na ljude. Zoonotski virusi su veoma česti, ali su privukli više pažnje od početka pandemije COVID-a.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti saopštio je da naučnici procenjuju da tri od svake četiri nove ili novonastale zarazne bolesti kod ljudi potiču od životinja. Ujedinjene nacije su ranije upozorile da će svet videti sve više takvih bolesti sa povećanom eksploatacijom divljih životinja i klimatskim promenama.

Neki zoonoza virusi mogu biti potencijalno fatalni za ljude. To uključuje virus Nipah koji ima periodične epidemije među životinjama i ljudima u Aziji, i Hendra virus koji je prvi put otkriven kod konja u Australiji. Drugi srodni henipavirusi su takođe pronađeni kod rovčica, kao i kod slepih miševa i glodara.

XS
SM
MD
LG