Dostupni linkovi

Novi Zeland: U zemljotresu najmanje 65 mrtvih


Dve žene grle jedna drugu ispred srušene zgrade u centru Krajstčerča, 22. februar 2011.
Dve žene grle jedna drugu ispred srušene zgrade u centru Krajstčerča, 22. februar 2011.
Izvor: Agencije

U jakom zemljotresu koji je pogodio Krajstčerč, drugi po veličini grad na Novom Zelandu, poginulo je najmanje 65 ljudi, a do 200 njih je zarobljeno u ruševinama, saopštili su zvaničnici.

"Ovo je totalna katastrofa. Ovo bi mogao da bude najcrnji dan Novog Zelanda", rekao je premijer Novog Zelanda Džon Ki za televiziju "One News" i dodao da je do sada poginulo 65 ljudi, ali da bi taj broj mogao da raste.

On je dodao da se u centru grada srušilo osam ili devet zgrada, kao i da spasilačke službe pokušavaju što brže da ispod ruševina izvuku "nepoznat broj zatrpanih ljudi".

Kako je policija navela, među poginulima su i putnici dva autobusa, na koje su se srušile zgrade.Ovo je drugi veliki zemljotres koji je pogodio Krajstčerč, grad od 350 hiljada stanovnika. Prethodni, u septembru prošle godine, naneo je veliku materijalnu štetu, ali nije bilo žrtava.

Prema podacima Američke geološke službe, epicentar potresa bio je pet kilometara od grada, na dubini od četiri kilometara. Nakon prvog, žestokog udara, u naredna dva sata usledila su još dva manja - od 5,6 i 5,5 stepeni po Rihteru.

Rascepane ulice i trotoari

Na snimcima lokalnih televizija vidi se nekoliko višespratnica koje su se srušile jedna preko drugih, kao i građevine koje su pale preko ulica.

Trotoari i ulice su se rascepili, a ulicama tumaraju hiljade ošamućenih, uznemirenih stanovnika.

Od siline potresa srušio se i toranj čuvene kamene katedrale Krajstčerča, na glavnom gradskom trgu.

Čovek izvađen ispod ruševina nakon zemljotresa u Krajstčerč, 22. februar 2011.

Gradonačelnik Krajstčerča Bob Parker proglasio je vanredno stanje i naredio evakuaciju centra grada. Vojnici pomažu ljudima da napuste pogođenu oblast, naveo je zamenik premijera Bil Ingliš.

Aerodrom je zatvoren, a bolnica je najpre evakuisana, ali su u nju pacijenti vraćeni pošto je procenjeno da je bezbedna.

Telefonske linije su u prekidu, nema struje, a vodovodne cevi su pukle, te su ulice pune vode.

Krajstčerč, na jugu Novog Zelanda, ima 350.000 stanovnika.
XS
SM
MD
LG