Dostupni linkovi

Novi verbalni rat Đukanovića i njegovih protivnika


Milo Đukanović na kongresu SDP-a, jun 2011.
Milo Đukanović na kongresu SDP-a, jun 2011.
Polemiku na crnogorskoj političkoj sceni posljednjih je dana obilježila razmjena oštrih optužbi i govor koji vrvi od neprikladnih i grubih kvalifikacija. Postavlja se pitanje šta je uzrok i kakve su posljedice zaoštravanja javne debate.

Predsjednik vladajuće Demokratske partije socijalista i bivši crnogorski premijer Milo Đukanović nedavno se na stranačkoj konferenciji, crtajući političke neprijatelje, ustrijemio na "poslanika narkomana, izdajnike države u redovima opozicije, i vlasnike dijela privatnih medija" Ðukanović je podvukao da u “vrijeme parade političkog licemjerja” o kriminalu u Crnoj Gori “danas govore oni koji su promoteri kriminala”.

Predstavnici opozicije, dijela medija i nevladinog sektora odgovorili su Đukanoviću da je potvrdio da je kreator najužasnije kampanje protiv kritičara režima dok mu je iz jedne opozicione partije poručenio da je "ljepše i odgovornije govore držao Moamer Gadafi u susret smrti, nego on u susret izvjesnoj odgovornosti".
Analitičar Jovićević: Mislim da je tu grubu retoriku sigurno dobar dio opzicije uveo, ali je njen glavni nosilac ipak gospodin Đukanović.

Politički analitičar Svetozar Jovićević smatra da je Crnom Gorom zavladala surova i neprikladna retorika koju je kako kaže dobrim dijelom uvela i opozicija. Jovićević je međutim ubijeđen da je za takav ambijent najzaslužniji sam Đukanović, kao najuticajniji čovjek u državi.

"Što se tiče samog šefa režima, sada šefa samo DPS-a on je po toj rigidnoj, gruboj retorici odavno poznat. Prosto je to postalo dio njegove ličnosti i to je odavno tako. Vi ponekada možete da shvatite da je on iziritiran grubim optužbama ali sa druge strane, onaj koji na brdu malo više stoji taj treba malo više da bude fleksibilniji u odnosu na te optužbe, da se ako treba brani od njih ali bez grube i pregrube retorike. Mislim da je tu grubu retoriku sigurno dobar dio opzicije uveo, ali je njen glavni nosilac ipak gospodin Đukanović", ocjenjuje Jovićević.

Hrana za moguće probleme

Profesorica književnosti Božena Jelušić smatra da je glavni problem što u Crnoj Gori ne postoje institucije koje preispituju i proceusiraju optužbe koje se godinama javno iznose, i koje se talože. U ambijentu u kome nema odjeka teških riječi jedina je posljedica, smatra ona stvaranje još tenzičinije i teže atmosphere.
Svetozar Jovićević
Svetozar Jovićević

"Meni je uvijek bilo čudno da, ako imamo ljude koji su narkomani u Skupštini ili ljude koji su kriminalci zašto ih do sada i zbog čega nijesmo procesuirali? Koji su razlozi da u ovom trenutku govorimo o tome a da to već ranije nijesmo raščistili, ako smo imali razloga i osnova i povoda? Negdje se i govori o tome da mi na optužbe odgovaramo optužbama a meni se čini da to neće pomoći crnogorskom društvu da u jednoj mirnoj, relaksiranoj atmosferi, onda kada ni drugima nije bolje oko nas pokušamo da bar nama ne bude lošije", kaže Jelušić.

Sa tom se ocjenom slaže i Svetozar Jovićević koji kaže da mu je čudno kada ovako teške optužbe godinama bez posljedica iznosi najuticajniji čovjek u državi koji već dvije decenije gradi sistem.

"Ako se protiv nekoga iznese optužba, ako je ta optužba dovoljno dokumentovana, ako se vi možete osloniti na organe gonjenja koji to treba da ispitaju i koji će to na nezavisan i siguran način ispitati i svakoga dovesti na mjesto koje zaslužuje, da toga ima ne bi bilo ovih problema. Problemi zapravo nastaju zato što se te optužbe pojavljuju, one su često puta nedovoljno dokumentovane, argumentovane", smatra Jovićević.

Posebnu opasnost smatraju sagovornici RSE predstavlja paušalno iznošenje teških optužbi od strane pojednica na pozicijama moći, poput Đukanovića.

Ljudi koji imaju toliku moć moraju, smatra Božena Jelušić, imati posebnu odgovornost za izrečeno.

"Što je neko viši na ljestvici moći to je meta jasnija i stiže se lakše do publike koja vrlo često nije pretjerano obrazovana, niti svjesna da prepozna spinovanje, manipulaciju. Da prepozna kako mi zapravo riječima možemo da hranimo i sukobe i moguće probleme", rekla je Jelušić.

I Svetozar Jovićević kaže da poruke koje šalje Đukanović mogu imati nesagledive posljedice, jer one nemaju samo odjeka u običnom građanstvu.

"Nego i na neke strukture koje to mogu shvatiti kao poziv na akciju, a zna se koje su to akcije. Bili smo svjedoci toga i u vezi sa listom Vijesti i oko mnogo drugih stvari. To je naravno veoma opasno", ističe on.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG