Dostupni linkovi

Novi sukobi u Atini




Želimir Bojović

Grčki zvaničnici izjavili su u sredu da je 46 ljudi povređeno u demonstracijama koje su se dogodile u ponedeljak u prestonici Atini, uključujući 37 policajaca.

Policija je upotrebila suzavac kako bi rasterala grupu mladića sa ulice u neposrednoj blizini zgrade parlamenta, dok je uhapšeno najmanje 14 osoba.

Ulice u grčkoj prestonici osvanule su prekrivene kamenicama i drugim ostacima nakon prvog dana dvodnevnog štrajka pokrenutog kao znak protesta zbog najavljenih mera štednje. Na ulicama je bilo raspoređeno više od 5000 policajaca.

Policija je ispred hotela "Hilton" u centru Atine potisnula grupu od 400 levičarskih demonstranata, koji su se kretali ka trgu Sintagma i rasterali ih suzavcem, javio je AFP.

Poslanici u grčkom parlamentu u sredu treba da glasaju o novim merama štednje koje su izazvale štrajkove širom zemlje i žestoke nemire u Atini.

Premijer Jorgos Papandredu ističe da samo mere štednje vredne 28 milijardi evra mogu da pomognu Grčkoj "da ponovo stane na svoje noge".

Ozbiljno upozorenje MMF-a

Ukoliko paket mera ne bude odobren EU i Međunarodni monetarni fond (MMF) neće dati zeleno svetlo za puštanje poslednje tranše pomoći, koja je Grčkoj neophodna da bi isplatila pristigle obaveze.

Paket pomoći i njegovo sprovođenje mora biti usvojeno na odvojenim glasanjima zakazanim za sredu i četvrtak u grčkom parlamentu.

Policajac baca suzavac na demonstrante tokom nasilnih protesta protiv mera štednje u Atini, trg Sintagma, 28. jun 2011.
Ukoliko bude usvojen, evropski zvaničnici počeće i sa finalizacijom detalja o drugom paketu finansijske pomoći, čija je vrijednost 120 milijardi evra, i koji je predviđen za pomoć Grčkoj za isplatu dugovanja do kraja 2014. godine.

U utorak kasno uveče i novoimenovani direkrtor Međunaornog monetarnog fonda Kristin Lagard zatražila je od grčkih političara da se ujedine kako bi zemlja izbegla bankrot.

"Rešava se sudbina Grčke. Ukoliko bi večeras imala neku poruku za Grčku, onda je to poziv opoziciji da se pridruži trenutno vladajućoj stranci i time stvori nacionalno jedinstvo", istakla je Lagard.

Zbog štrajka grčkih carinika u sredu je zatvoren granični prelaz Evzoni, a vozačima se savetuje da kao alternativu koriste put preko Bugarske, preko Sofije, Blagojevgrada do graničnog prelaza Promahoni, saopštio je AMSS.
XS
SM
MD
LG