Dostupni linkovi

Nikšićki rudari ponovo u štrajku
Esad Krcić

Radnici nikšićkih Rudnika boksita, koji već više od mjesec štrajkuju u upravnoj zgradi preduzeća, u ponedjeljak protestuju ispred Ministarstva ekonomije u Podgorici.

Zahtjev da se uhapse Rusi, odnosno, predstavnici Centralno-evropske aluminijumske kompanije ruskog tajkuna Olega Deripaske, bio je jedna od najčešće izvikivanih parola, tokom protesta radnika nikšićkih Rudnika boksita, ispred zgrade Ministarstva ekonomije.

Protest je organizovao Samostalni sindikat Boksita, koji je prethodno najavio da će u ponedjeljak podnijeti tužbe protiv izvršnog direktora, Igora Kisenkova, zbog kršenja Zakona o radu i Kolektivnog ugovora te kompanije.

Tokom protesta, jedan od radnika je govorio o privatizacionom aranžmanu Vlade i Ruskih investitora.

"Garancija za garanciju, kredit za subvenciju, stečaj za penziju, subvencija za koncesiju, tužba za kredit, kredit za tužbu, a kako javljaju mediji Deripaska je dužan i trepavice. Toliko su se zapetljali u međusobnim potraživanjima i kombinacijama da se Sveti Petar ne bi snašao. Oni su i sami zaboravili šta su jedni drugima obećali."


Rudari nikšićkih Rudnika boksita su, prethodno, već dva puta štrajkovali i to dramatičnim zatvaranjem u pet kilometara duboku, zapuštenu rudarsku jamu.

Prvi put krajem prošle, odnosno, početkom ove godine, kada su, nakon osam dana boravka u jami, okončali štrajk pošto su dobili pisanu garanciju premijera Mila Đukanovića, da će im zahtevi biti ispunjeni, odnosno, da vlada garantuje ispunjenje obaveza ruskog poslodavca.

Međutim, rudari su ponovo sišli u jamu, nepuna tri mjeseca kasnije, ali ovog puta su tamo proveli puna 24 dana, iz koje su izašli pošto su im prihvaćeni zahtjevi u vezi isplata zarada i radnog statusa.

Nikšićki rudari sada štrajkuju po treći put. Prije više od mjesec dana, rudari su zauzeli upravnu zgradu preduzeća u kojoj neprekidno protestuju, tražeći smjenu dva direktora i upravnika, kao i da menadžment na račun Sindikata uplati 2,5 miliona eura duga stambenom fondu, koji bi bio iskorišćen za dodatnu isplatu otpremnina.

Kopač sa devet kora

Vlada je prošle godine, sa Centralno-evropskom aluminijumskom kompanijom, ruskog tajkuna Olega Deripaske, koja gazduje podgoričkim Kombinatom aluminijuma i nikšićkim Rudnicima boksita potpisala ugovor o poravnanju, kojim je ruskom, do tada većinskom, vlasniku, izmedju ostalog, dala i kreditne garancije vrijedne 135 miliona eura. Tim ugovorom država je postala ravnopravan suvlasnik ove dvije kompanije.

Predsjednik Sindikata Rudnika boksita Borisav Bojanović se obratio radnicima pitanjima upućenim upravi.

,,Šta su uradili ljudima koji žive privatno evo 5 godina? Što nijeste isplaćivali kredite da danas ljudi ne plaćaju kiriju po 200 eura. Napravili ste teško krivično djelo, a danas vam se sprema tužba. Lopovi, lopovi,"
rekao je Bojanović.

Gospodo iz Vlade, mi od tada proživljavamo moralnu i materijalnu katastrofu. Po prvi put od osnivanja rudnika rudarske porodice su gladne, poručuju rudari
Radnici kažu da dobro pamte vrijeme privatizacije i obećanja koja su im davana.

"Ne prođoše ni pola godine rekoše da stanova nema, parkirajte mašine, plata će možda biti. Gospodo iz Vlade, mi od tada proživljavamo moralnu i materijalnu katastrofu. Po prvi put od osnivanja rudnika rudarske porodice su gladne. Rudarska đeca ne mogu da se školuju, ne mogu da se bave sportom, svaki dan se naša domaćinstva isključuju sa priključaka struje i vode zbog neplaćenih računa,"
nezadovoljni su radnici.

Rudari kažu da su im problemi i muke sa kojima se suočavaju, probudile epsko nadahnuće.

"Zašto to radite prokleti vladaoci? Ja sam kopač sa devet kora. Poručujem svima da izdrže i umru muški, ako treba za čast i poštenje, što je Crnu Goru krasilo od vajkada. Svašta očekujemo od najezde skakavaca. Ima nas 500 sirotanovića i bićemo kamen stanac za sve one koji nas ponižavaju i varaju. Pitamo se svi iz glasa: "Zašto Vlada Crne Gore dozvoljava rušenje osnovnih zakona, koji se tiču egzistencije svojih građana. Pročitali smo va,s bezdušnici,"
poručuju oni.
XS
SM
MD
LG