Dostupni linkovi

U Moskvi uhapšeno 600 demonstranata


Policija hapsi aktiviste koji su protestovali u Moskvi zbog , kako kažu, izborne krađe
Policija hapsi aktiviste koji su protestovali u Moskvi zbog , kako kažu, izborne krađe
Atmosfera u Moskvi, postala je veoma napeta nakon objavljivanja rezultata izbora održanih u nedelju. Pristalice opozicije i Jedinstvene Rusije Vladimira Putina, i u ponedeljak i u utorak su bili na ulici kako bi iskazale sumnju u istinitost izbornih rezultata s jedne, odnosno, proslavili pobedu s druge strane. U Moskvi se u utorak uveče prema izveštajima ruskih elektronskih medija, u obe grupe okupilo oko 5.000 ljudi, a prema poslednjim podacima uhapšeno je oko 600 ljudi.

Skup je počeo oko 18 časova, na Trijumfalnom trgu u Moskvi, okupljanjem demonstranata koji protestvuju zbog, kako tvrde, "nameštanja izbornih rezultata". To je motivisalo i Viktora, biznismena iz Moskve da dođe na protest.

“Situacija u zemlji me podseća na onu iz ’90. i ’91. godine“, rekao je Viktor.

"Policijo, budi uz narod, prestani da služiš monstrume!", uzvikivali su protestanti.

Istovremeno, sa druge strane policijskog kordona, okupili su se i pripadnici organizacija "Naši" i "Mlada garda", koji su proslavljali pobedu Jedinstvene Rusije.

Sat vremena kasnije, na trg su stigli opozicioni lideri, među kojima i Boris Nemcov. Tada je došlo do komešanja i pokušaja probijanja policijskog kordona, ali je policija sprečila sukob dve grupe neistomišljenika. Posle više poziva policije učesnicima skupova da se raziđu, počela su privođenja.

Hapšenja u Moskvi 6. decembra 2011.
Hapšenja u Moskvi 6. decembra 2011.
Uhapšeno je oko 600 ljudi, među kojima i troje lidera opozicije, koji su kasnije pušteni.

Za sada nema preciznih informacija da li se među privedenima nalaze i pripadnici organizacija "Naši" i "Mlada garda".

U međuvremeno, Jedinstvena Rusija je odbacila optužbe koje iznosi kako opozicija, tako i međunarodni zvaničnici, poput Hilari Klinton, državne sekretarke SAD. Predsednik Dmitri Medvedev, osudio je i kritike.

“Jedno je praćenje kvaliteta izbora i eventualne neregularnosti, ali to kako izgleda politički sistem nije njihova stvar. Uskoro će nam govoriti i kako da pišemo naš sopstveni Ustav!“, rekao je Medvedev.

Kritike iz EU

Zvaničnu Moskvu je kritikovala i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost, Ketrin Ešton, koja je ocenila da neki aspekti ruskih parlamentarnih izbora izazivaju "ozbiljnu zabrinutost" i rekla da se nada da će oni biti rešeni do predsedničkih izbora, zakazanih na proleće.

U saopštenju, Eštonova je navela da ima u vidu činjenicu da su parlamentarnbi izbori u Rusiji "bili tehnički dobro pripremljeni i organizovani, što su ukazali i posmatrači OEBS-a u svojim preliminarnim zaključcima".

"Ipak, informacije koje govore o kršenju pravila procedure kao što je nedovoljna nepristrasnost medija, nedovoljna razdvojenost između države i političke partije kao i otežavanje pokušaja da se izvrši nezavisni nadzor, predstavljaju izvor ozbiljne zabrinutosti", ocenila je Eštonova.

Putinove pristalice slave pobedu u Moskvi 6. decembra 2011.
Putinove pristalice slave pobedu u Moskvi 6. decembra 2011.
Prema njenim rečima, OEBS i Savet Evrope predstaviće "u narednim mesecima" svoje izveštaje o izborima u Rusiji.

"U međuvremenu, nadam se da će ruske vlasti razreštiti probleme navedene u preliminarnim izveštajima kao i one koje su naveli lokalni posmatrači, kako bi se omogućili pravedni i izbori bez mrlja na proleće", navela je Eštonova.

Na parlamentarnim izborima u Rusiji održanim 4. decembra pobedila je vladajuća Jednistvena Rusija, osvojivši 49,54 odsto glasova birača.

Posmatrači OEBS-a ocenili su da su izbori bili obeleženi "čestim uplitanjima" u proces brojanja glasova, kao i da je izbornim vlastima i medijima tokom kampanje manjkala nezavisnost.

Predsednik Evropskog parlamenta Jerži Buzek rekao je da je zabrinut zbog događaja koji su usledili, navodeći da su to "hapšenje desetina pripadnika opozicije koji su protestovali, zastrašivanje nevladine organizacije Golos" koja je utvrdila izbornu prevaru i sajber napadi protiv internet sajtova nezavisnih medija.

Buzek je izrazio žaljenje zbog hapšenja blogera i borca protiv korupcije Alekseja Navalnjija koji je u utorak osuđen na 15 dana zatvora i pozvao na hitno oslobađanje svih koji su nepravedno uhapšeni kao i na "prestanak zatrašivanja osoba koje legitimno pozivaju na slobodniji i pravedniji politički sistem".

Ovo je bilo drugo veče hapšenja u većim ruskim gradovima jer je prethodne noći, nakon okupljanja oko 5.000 ljudi u Moskvi na protestu zbog, kako kažu, izborne krađe, uhapšeno 300 ljudi. Preti im kazna do 15 dana zatvora.
XS
SM
MD
LG