Dostupni linkovi

Novi premijer Grčke - Papademos ili Venizelos


Kombinovana fotografija, ministra finansija Evangelos Venizelos (levo) ai bivši guverner narodne banke Grčke Lucas Papademos
Kombinovana fotografija, ministra finansija Evangelos Venizelos (levo) ai bivši guverner narodne banke Grčke Lucas Papademos
Politički lideri u Grčkoj trebalo bi u ponedeljak da se dogovore ko će biti novi premijer koji će voditi vladu nacionalnog jedinstva do vanrednih izbora u februaru.

U nedelju je premijer Jorgos Papandreu tokom susreta sa liderom opozicije Antonisom Samarasom i šefom države Karololosom Papuljasom, pristao da se povuče.

Najviše šansi da postane novi premijer ima bivši zamenik predsednika Evropske centralne banke i nekadašnji guverner narodne banke Grčke Lukas Papademos.

Kao guverner nacionalne banke pregovarao je o prelasku grčke drahme na evro. Papademos je po odlasku iz ECB bio savetnik premijera Papandreua.

Kao kandidat se pominje i ministar finansija Evangelos Venizelos koji se usprotivio Papandreuovoj prvobitnoj nameri da raspiše referendum o planu EU da pomogne prezaduženoj Grčkoj.

Inicijativu Papandreua su kritikovali i evropski zvaničnici. On je u međuvremenu odustao od referenduma, ali je bio primoran da se povuče iako je njegovoj vladi u petak u parlamentu izglasano poverenje.

Grčka opstaje zahvaljujući međunarodnoj pomoći

Papandreu je pokušavao da najpre formira vladu nacionalnog jedinstva a potom se povuče, ali je Samaras, lider konzervativne opozicione stranke Nova demorkatija, odbio da pregovara dok Papandreu ne podnese ostavku.

Nova grčka koaliciona vlada položiće zakletvu tokom sledeće sedmice, ukoliko sve bude po planu, izjavio je portparol grčke vlade Ilijas Mosijalos.

Ispred radnje u kojoj se sve prodaje za 1 evro, Atina, 07. novembar 2011.
Ispred radnje u kojoj se sve prodaje za 1 evro, Atina, 07. novembar 2011.
Njen glavni zadatak biće da obezbedi usvajanje sporazuma o pomoći koji je ponudila Evropska unija, ali se još ne zna kada će to biti na dnevnom redu parlamenta.

Papandreu i Samaras se još nisu saglasili oko datuma vanrednih izbora. Papandreu teži da budu održani za nekoliko meseci, dok Samaras želi da budu odmah raspisani. Ipak, nazire se mogući dogovor za 19. februar.

Grčka od maja 2010. opstaje zahvaljući paketu međunarodne pomoći od 110 milijardi evra.

Ali, zbog ozbiljnosti krize bio je potreban drugi paket pomoći, pošto Atina ne može pod povoljnim kamatama da pozajmljuje novac na međunarodnom tržištu.

Prema sporazumu, koji su članice EU dogovorile 27. oktobra posle maratonskih pregovora, Grčka bi dobila još 130 milijardi evra pomoći, a banke bi otpisale 50 odsto njenog duga što je još oko 100 milijardi evra.
XS
SM
MD
LG