Dostupni linkovi

Nedodirljivi državni službenici u BiH


Zgrada zajedničkih institucija BiH
Zgrada zajedničkih institucija BiH
Slučaj otpuštanja zaposlenih u državnoj administraciji do sada nije zabilježen u BiH, a sudeći prema novom pravilniku o načinu ocjenjivanja rada državnih službenika, tako što se neće moći da se desi ni u budućnosti. Iako nadležni smatraju da je donošenjem novog pravilnika postupak ocjenjivanja inoviran, upućeni tvrde da će i ovaj dokument ostati samo mrtvo slovo na papiru, te da se ništa bitnije neće promijeniti u radu državnih službenika.

Gdje i kako naći posao - pitanje su koja svakodnevno postavlja više od pola miliona bh. građana. U situaciji kada se gotovo svaki treći dan održavaju protesti zbog kršenja prava radnika i sve teže ekonomske situacije, to pitanje posebno je teško za obrazovane mlade ljude. Kao i većinu mladih, Sarajku Anelu Hamzić brine kako dobiti siguran posao:

„Pitanje koje je u posljednje vrijeme najaktuelnije među mladim, obrazovanim ljudima u BiH je kako pronaći posao, a da pri tome niste politički aktivni, kako što nisam ni ja, nemate štelu, ili bolje rečeno preporuku, i ne nosite zvučno ime i prezime koje bi vam direktno osiguralo radnu poziciju u nekoj od državnih institucija.“

Anela uskoro treba magistrirati na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, a na osnovu prethodnog iskustva svjesna je da se stabilan posao može naći jedino u državnim institucijama:

„Raditi u državnoj instituciji, po mom mišljenju, jedini je sigurni način opstanka u ovakvoj državi - jer znamo kako funkcionišu privatnici i kako je raditi kod privatnika u našoj državi“, smatra naša sagovornica.

U preglomaznoj državnoj administraciji do sada nikada niko nije dobio otkaz. Čak 80 posto državnog budžeta odlazi na plate zaposlenih, pritom rijetki su oni koji odgovaraju za svoj loš rad. Do sada je postojao pravilnik o ocjenjivanju rada državnih službenika, ali je ostao samo mrtvo slovo na papiru.

„Do sada je ocjena rada bila, po meni, nedovoljno poštovana. Imam informacije da neke institucije uopšte nisu ocjenjivale“, kaže direktor Agencije za državnu službu BiH Neven Akšamija.

Na pitanje da li je neko dosad dobio otkaz u državnoj službi, Akšamija odgovara: "Koliko je nama poznato, u institucijama BiH dosad niko nije dobio otkaz zbog negativnih ocjena rada.“

Novi pravilnik stupio je na snagu početkom godine. U Agenciji za državnu službu smatraju ga jednim od reformskih pomaka kako bi rad službenika bio efikasniji. Međutim, novinar "Oslobođenja" Almir Terzić ne misli tako:

„Do sada u svim analizama rada državnih službenika nije ni moglo biti negativnih ocjena s obzirom da su se državni službenici, od momenta kada je uspostavljena Agencija za državnu službu, primali uglavnom preko familijarne ili neke druge veze.“

Adis Arapović
Adis Arapović
U članu 33. pomenutog pravilnika nadređenim u institucijama nreporučuje se da prilikom ocjenjivanja vode računa da do 15 posto službenika treba da bude „naročito uspješno“, 80 posto „uspješno“, a do pet posto „neuspješno“. Tu preporuku Adis Arapović, iz nevladine organizacije Centri civilnih inicijativa, smatra besmislenom:

„Preporuka iz pravilnika o procentima ocjenjivanja uposlenika je možda najskandalozniji dio ovog pravilnika i općenito ovog problema. Unaprijed pretpostaviti koliko bi ljudi trebalo dobiti prolaznu ocjenu, ili ocjenu izvrsnosti, i minimizirati broj onih koji nisu radili svoj posao kako treba na do pet posto, u najmanju ruku implicira upravo da taj pravilnik služi samo kao formalno pokriće za održavanje stanja statusa kvo.“

Kvote nisu obavezujuće, a ovakav način ocjenjivanja predložili su eksperti iz oblasti upravljanja ljudskim resursima. Jedan od pravnih stručnjaka Damir Ahmetović kaže:

„Mislim da su strahovi vezano za moguće betoniranje pozicija državnih službenika kroz ovaj pravilnik, odnosno kroz član 33. pravilnika, neosnovani. Jasno se kaže u pravilniku prije svega da su kvote neobavezujuće, znači to je preporuka.“

Državni službenik može dobiti otkaz u slučaju da uzastopno dobije dvije negativne ocjene. Međutim, novinar Almir Terzić kaže da kada službenik dobije nezadovoljavajuću ocjenu, ne treba da brine - jer i za to postoji rješenje:

„Naznaka u pravilniku prema kojoj će državni službenik, koji dobije ocjenu da ne zadovoljava svoj rad, biti upućen na sticanje dodatnih kvalifikacija, koje su, da tragedija bude veća, navedne kao seminari, kolokviji, simpoziji itd., je tragikomična sama od sebe. Koliko državni službenici odgovaraju svom zadatku? Oni u ovom trenutku svi odgovaraju svom zadatku zato što su došli i postavljeni po rodbinskoj, stranačkoj ili nekoj drugoj liniji - i nećete imati situaciju da će bilo koji državni službenik biti otpušten iz službe zato što je loše radio ili nije loše radio“, zaključuje Terzić.
XS
SM
MD
LG