Dostupni linkovi

Novi napadi na predstavnike tužilaštva za ratne zločine


Zgrada Specijalnog suda i policijsko obezbeđenje, Beograd, 26. maj 2011.
Tužioci za ratne zločine i svedoci u postupcima u Srbiji ponovo su izloženi pretnjama. Zbog atmosfere u kojoj rade nosioci pravosudnih funkcija i nesigurnosti svedoka ugrožena su suđenja za ratne zločine, ali državni funkcioneri tvrde da ništa ne može da omete sprovođenje pravde.

U samo par dana dogodila su se dva incidenta: nepoznati počinioci razbili su stakla na službenom automobilu Vladimira Vukčevića, glavnog tužioca Srbije za ratne zločine, i to ispred zgrade u kojoj stanuje, dok su njegovom zameniku Dragoljubu Stankoviću upućene pretnje u samoj zgradi Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici.

Posle jednog od pretresa na suđenju koje se vodi protiv 12 pripadnika paravojne formacije Šakali zbog ratnih zločina u kosovskom selu Ćuška Stankovića je u hodniku suda verbalno napao i provocirao jedan muškarac koji je pratio proces, dok ga je samo par dana ranije u sudnici nekoliko osoba iz publike glasno vređalo nazivajući ga “džukelom”.

Bruno Vekarić
Bruno Vekarić, zamenik tužioca za ratne zločine, izjavio je za RSE da veruje da pretnje imaju veze sa suđenjem u slučaju Ćuška.

„Sudsko veće zaista dobro vodi taj postupak, ali se oseća negativna energija koja je verovatno izazvana saznanjem okrivljenih da ćemo vrlo brzo izvesti zaštićenog svedoka koji će govoriti o onome što se dešavalo na tom mestu u to nesrećno vreme“, kazao je Vekarić.

Ovo nisu prve pretnje nosiocima pravosudnih funkcija u slučajevima ratnih zločina, pa je tako otkriveno da je preteća pisma svojevremeno slala grupa ljudi iz dijaspore, kao i da je jedna osoba koja je boravila u Hagu iz tog grada pretila smrću službenicima srpskog tužilaštva.

Pretnjama, koje više nemaju veze sa haškim optuženicima, sada su izloženi i zaštićeni svedoci.

Bojan Zlatković, bivši policajac iz Vlasotinca, dve godine je bio i programu zaštite svedoka ali je sam, kako kaže za naš program, pobegao od pripadnika Jedinice za zaštitu svedoka MUP-a Srbije jer su mu pretili.

„To su policajci koje ja prepoznajem kao moje bivše kolege sa kojima sam radio u Beogradu i koje sam viđao na mestima na kojima su vršeni stravični zločini. Govorili su mi „ne seci granu na kojoj sediš“, to mi je govorio visoki starešina Jedinice za zaštitu svedoka. Iz dana u dan su trajale pretnje da odustanem od svedočenja, da povučem sve moje izjave, da sam „zagrizao krupan kolač“, i da imam porodicu i da bi mi pametnije bilo da se povučem iz toga. Takođe, jedan oficir Jedinice za zaštitu svedoka mi je rekao da sam ja izdao državu, i kako će neko ubiti moju porodicu i da će mi nestati članovi porodice...“ navodi Zlatković.

Pretnjama se neće zaustaviti procesi

Ovaj zaštićeni svedok svedočio je protiv svojih bivših kolega iz 37. odreda Posebnih jedinica policije u istrazi koju je pokrenulo Tužilaštvo za ratne zločine. Zbog ratnih zločina na Kosovu vodi se istraga protiv Radoslava Mitrovića, ranije optuženog pa oslobođenog u slučaju Suva Reka, i još četvorice pripadnika 37. odreda PJP.

Svedok Bojan Zlatković kaže da se zbog pretnji obraćao svim instancama u državi, pa i tužiocima.

„Oni su to ignorisali. Ignorisali su sve moje zahteve i niko nije hteo da me primi na sastanak. Do sada nije bilo ni jedne reakcije. Zbog svega toga osećam se očajno i veoma ugroženo. Svaki put kada svoju decu ispratim u školu molim boga da se vrate. Time što sam svedočio obeležen sam kao izdajica. Isterali su me sa posla, nemam od čega da izdržavam porodicu, mi ne živimo nego vegetiramo kao porodica. Ako nam u narednih mesec dana neko ne pomogne nećemo preživeti zimu. Samo zbog toga što sam progovorio o ratnim zločinima.“

Ovaj svedok i njegova porodica više nemaju ni dokumenta, a država se o njegovom slučaju još nije oglasila.

Slobodana Homena, državnog sekretara u Ministarstvu pravde Srbije, pitali smo da li nadležni proveravaju navode da su pripadnici Jedinice za zaštitu svedoka pretili zaštićenom svedoku.

„Ta jedinica je u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i mislim da pre svega interna kontrola MUP-a treba da sprovede istragu. A naravno, ako se potvrdi da je sve to tačno onda to može biti i predmet istrage tužilaštva. Ali bih ja pre svega sačekao zvaničan izveštaj MUP-a.“
Homen: Svi treba da shvate da pretnjama pojedinim sudijama ili tužiocima neće zaustaviti sudske postupke.

Osim ovog slučaja, iz vremena bekstva haših optuženika pamte se i slučajevi u kojima je tužilac Vladimir Vukčević iz SAD dobijao pisma u kojima je pisalo da će, kako su pretili oni koji su se potpisali kao "Grupa Srba" i "Organizacija za zaštitu Srba", "kao dokazani izdajnik srpskog naroda dobiti ono što zaslužuje - metak u čelo", pa je u istragu bio uključen i američki FBI.

Sličnih pretnji bilo je na desetine, a događaju se i danas, pa se zamenik tužioca Bruno Vekarić nada da će nosioci pravosudnih funkcija imati dobru zaštitu.

“Radimo nepopularan posao i vrlo brzo se može desiti da neko, posebno u ovako naelektrisanoj atmosferi u društvu i ako nismo adekvatno zaštićeni, možda učini nešto ozbiljnije nego što su do sada bile pretnje bušenjem guma i razbijanjem prozora na automobilima.”

Slobodan Homen poručio je da država neće dozvoliti da se zaustavi pravda, i da će protiv svih osoba koje prete tužiocima, sudijama ili svedocima biti pokrenute istrage.

“Svi treba da shvate da pretnjama pojedinim sudijama ili tužiocima neće zaustaviti sudske postupke. Treba da budu svesni da se takvim delovanjem samo suočavaju sa oštrim kaznama zbog pretnji nosiocima najviših državnih funkcija.”

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG